tisdag 19 januari 2021

Prisbelönta författare ...



ALMA-prisetLitteraturpriset till Astrid Lindgrens minne får delas ut till författare, vars litterära verk för barn och unga är av allra högsta konstnärliga värde och präglas av den djupt humanistiska anda som Astrid Lindgren förknippas med. Priset får även delas ut till enskilda personer eller andra som på annat sätt utfört ett synnerligen värdefullt arbete för att främja barns och ungas läsande. Priset får också delas ut för berättande samt till illustratörer.

ALMA-priset - nominerade kandidater för 2021 års pris hittas härLitteraturpriset till Astrid Lindgrens minne är ett internationellt litteraturpris som instiftades 2002 av Sveriges regering för att hedra minnet av författaren Astrid Lindgren. Varje år belönas personer och organisationer, oavsett språk eller nationalitet, vars verk eller arbete håller högsta konstnärliga kvalitet och präglas av den humanistiska anda som förknippas med Astrid Lindgren. Prissumman på fem miljoner svenska kronor gör det till världens största barn- och ungdomslitteraturpris. Hittills har tjugo pristagare belönats. Priset administreras av Kulturrådet. Prisets engelska namn är Astrid Lindgren Memorial Award och kan förkortas ALMA.  

Listan med nominerade kandidater är en av de mest kompletta förteckningarna över världens främsta nu levande barnboksskapare och läsfrämjare. Vem eller vilka som får priset tillkännages den 30 mars 2021.



ALMA-priset 2020Baek Heena - "Med utsökt känsla för material, miner och gestik iscensätter Baek Heena filmiska bilderböcker berättelser om barns ensamhet, möten och gemenskap. I hennes suggestivt uppbyggda miniatyrvärldar blandas molnbullar och sorbetmånar, djur, badféer och människor. Dörren till det vidunderliga står alltid öppen. Det är sinnligt, skarpt och svindlande."

ALMA-priset 2019; Bart Moeyaert är en belgisk författare, född 1964 och bosatt i Antwerpen. Han debuterade som 19-åring och har sedan dess genererat drygt 50 titlar - allt från bilderböcker och ungdomsböcker till poesi, dramatik, sångtexter, TV-manus och essäer. Hans böcker finns översatta till mer än 15 språk. Bart Moeyaert har utkommit med en vuxenbok under 2020, som vi har på bokvalsbordet till våra bokcirklar i början av 2020 - en fin och lättläst berättelse om en man i Graz. 

ALMA-priset 2018;  Jacqueline Woodson - har t ex skrivit Brun flicka drömmer, Närmar du dig mjukt och Fjädrar.



Augustpriset 2020 - fackboksklassen - Herrarna satte oss hit - Elin Anna Labba
Augustpriset 2019 - Årets svenska skönlitterära bok - Marit Kapla - Osebol
Augustpriset 2018 - Årets svenska skönlitterära bok - Linnea Axelsson - Aednan



Bookerpriset 2020The Discomfort of Evening by Marieke Lucas Rijneveld (Dutch-Netherlands), translated by Michele Hutchison
Bookerpriset (Man Booker International Prize) 2019,  Evaristo: ”Girl, woman, other”
Bookerpriset (Man Booker International Prize) 2019, Margaret Atwood: ”Gileads döttrar” 



Borås tidnings debutantpris 2021 - de nominerade kandidaterna är; Debutanterna presenteras i Borås Tidning: Norlin, som även blev nominerad till Augustpriset, har nu chans att i stället få debutantpriset för sin uppmärksammade novellsamling ”Jag ser allt du gör”. Den ställs mot Hanna Johanssons roman ”Antiken”, om tre kvinnor som semestrar på en grekisk ö, och Donia Salehs roman ”Ya Leila”, en roman om ung vänskap och maktrelationer. Erik Lindman Mata är nominerad för sin självbiografiska långdikt ”Pur” och Arazo Arif för diktsamling ”mörkret inuti och fukten”.

Borås tidnings debutantpris 2020Marit Kaplas värmländska succébok ”Osebol” tog hem priset på årets Debutantprisgala. Förutom äran tilldelas hon även Sveriges största pris för skönlitterära debutanter på 150 000 kronor.

Borås tidnings debutantpris 2019 – Wera von Essen för romanen En debutants dagbok ' ("För en nonchalant och stilsäker berättelse som med dagbokens logik utforskar villkor och gränser för skapande").

Borås tidnings debutantpris 2018 – Agnes Lidbeck för romanen Finna sig ("För en knivskarp roman om konsekvenserna för hon som finner sig i den kvinnliga treenigheten: moder, älskarinna och sköterska.") 


Nordiska rådets litteraturpris 2019 Jonas Eika - Efter Solen.

Nordiska rådets litteraturpris 2018; ”Jag skriver mot mörkret i världen”, säger Auður Ava Ólafsdóttir, mottagaren av Nordiska rådets litteraturpris 2018. I romanen Ör möter vi en medelålders man som reser till ett krigshärjat land i Europa för att ta sitt eget liv, med verktygslådan i bagaget. Han upptäcker under resans gång att varje människa har en verktygslåda och ett val för hur den används. Ör är en liten bok med ett stort hjärta. Den är full med underfundig humor och ett språk som gnistrar av liv, samtidigt som den ställer djupa frågor om liv och död, om individen gentemot helheten, om människans privilegier, rättigheter och plikter i världen. Inte minst plikten att ge mänskligheten lov att utmana mörkret.



Pulizerpriset för skönlitteratur (USA) 2020; Nickelpojkarna - The Nickel boys - Colson Whitehead

Pulitzerpriset för skönlitteratur (USA) 2019; The Overstory Richard Powers

Pulitzerpriset för skönlitteratur (USA) 2018;  Less Andrew Sean Greer 

Pulitzerpriset för skönlitteratur (USA) 2017;  The Underground Railroad - Colson Whitehead (Den underjordiska järnvägen)



Sveriges Radios romanpris är ett årligt litterärt pris som instiftades av Sveriges Radio 1993. Initiativtagare var författarna Monica Lauritzen och Kerstin M. Lundberg, inspirerat av det franska Prix Livre Inter.  Priset utdelas för en framstående svensk roman ur det gångna årets produktion. I princip alla romaner skrivna på svenska kan nomineras (årets Augustpristagare samt böcker av författare som nyligen mottagit romanpriset undantas). Nomineringar görs av ett antal kritiker. Juryn, som byts ut varje år, består av en grupp litteraturintresserade lyssnare som själva anmält sitt intresse. 

De nominerade till Sveriges Radios romanpris 2021 är ”Splendor” av Stefan Lindberg, ”Caesaria” av Hanna Nordenhök , ”Dagarna, dagarna, dagarna” av Tone Schunnesson och ”Tritonus” av Kjell Westö. Prisutdelningen är den 23 april 2021 - i direktsänd prisutdelning. 

Sveriges Radios romanpris 2020;  Testamente - Nina Wähä 
Sveriges Radios romanpris 2019; Sara Stridsberg - Kärlekens Antarktis



Women´s Prize for Fiction 2020; Hamnet by Maggie O’Farrell
Women's Prize for Fiction 2018;  Kamila Shamsie - Home Fire (Vår älskade)
Women´s Prize for Fiction 2019;  Tayari Jones - An American Marriage



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...