torsdag 28 januari 2021

Dags att sluta amma, säger mamma - Moa Wall Kubilius


Dags att sluta amma, säger mamma.

  • Författare: Moa Wall Kubilius
  • Författare: Mia Fernau
  • Illustratör: Mia Fernau
 
Det här är en bilderbok för barn i åldern 1-4 år, som skildrar ett amningsavslut ur barnets perspektiv. Mamma bestämmer att det är dags att sluta amma. Vi får följa med mamma och barn genom deras amningsavslut. Det här är inte en instruktionsbok för att sluta amma, utan en känslofylld skildring av en varm och kärleksfull mamma-barn-relation under en av deras första stora konflikter.

Visst är det vackert med alla barnböcker? Den här är särskilt smart för mammor, pappor och barn (eller andra som vill läsa med barnet) som befinner sig i läget att sluta amma. Ja, den kanske också kan passa för prat när det är dags att sluta med napp. Både amning och nappen är en trygghet och ett mysstund för barnet och det är tufft att sluta. Det är tufft både för barnet och de vuxna. Det kan man verkligen förstå. Med Dags att sluta amma, säger mamma finns det något att hänga upp pratet och känslorna på. Den visar att man inte är ensam om situationen, att många andra familjer och barn också haft det så. Det kan vara bra, eller hur? Så här gick det till i den här familjen - hur går eller gick det till hos er? 

Boken har illustrationer med starka, härliga färger där stök, glädje, konflikter, vardag och omsorg syns både i text och i bild. Tårar, leenden, omsorg, närhet och livets verklighet varvas i berättelsen. Det är en tuff situation, men ändå väldigt fint. 

Anette Grinde
#bokhandlerskan  
Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje




Mamma och Litens cykeläventyr
publicerat i Miljömagasinet den 29/1-21
(klicka på artikeln, så hittar du säkert 
artikeln i den här bloggen)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...