tisdag 5 januari 2021

En trasig historia - Marie Tillman


En trasig historia är en serieroman om att växa upp med en gränslös förälder. Lösryckta minnesbilder kokar ned ett mångårigt sjukdomsförlopp till en tät berättelse i rasande tempo. Mamma kan plötsligt köpa en massa kläder, bli kär i en kändis, brusa upp för ingenting, dra opassande skämt på en middag och sen försvinna i flera timmar. Barnperspektivet är smärtsamt starkt, men Tillmans svarta och träffsäkra humor är hela tiden närvarande.

Marie Tillman är mest känd för sin serie ”Livscoachen” som bl a gått i Metro i flera år. Det här är hennes debut i längre format.

En trasig historia är en serieroman. Den är svart/vit, skarp och tydlig. Den känns hela vägen in i kroppen på mig. Hur ser och bemöter vi psykisk ohälsa? Hur ser och möter vi barnen som har vuxna omkring sig som lider av psykisk ohälsa. Hur kan man, som barn, uppleva situationen? 

Den här romanen är oerhört träffande och stark. Den berättar om mammans gränslöshet och oförmåga att förstå hur hon utsätter sitt barn för ohyggligt svåra situationer. Hur gör vi det? Hur förstår vi när något vi säger och gör skadar den andra? Hur går det att stoppa? 

Och - eller kanske framförallt - berättar den om barnets upplevelse av situationen. Ett barn tar ofta på sig ansvar för en vuxens vånda, även om det inte är hens roll. Det är den vuxne som är ansvarig, inte barnet, men hur lätt är det att förstå för den som lider av svårigheten. Hur ska barnet kunna stoppa skeendet, när det inte förstår att det inte är hens ansvar. 

Ja, det här är en stark och läsvärd bok. 

2018 kom Marie Tillman ut med serieboken; Tänk positivt annars kan du dö, som handlar om ångest och självdestruktivitet. Det är tuffa frågor och viktiga berättelser. När man ser hur det är - och inser absurditeten - kan man kanske också förändra. I huvudsak går saker ut på att förändra sig själv, men det kan också vara en väg att förändra andra genom att få dem/oss att se sig/oss själva.

Njut dagen som den bästa

A..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...