tisdag 5 januari 2021

Graz - Bart Moeyaert

År 2019 fick Bart Moeyaert Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (ALMA).Juryns motivering lyder

Bart Moeyarts förtätade och musikaliska språk vibrerar av undertryckta känslor och outtalade önskningar. Med filmisk närvaro gestaltar han ögonblick där relationer ställs på sin spets samtidigt som berättelsernas komplexitet pekar på vägar vidare. Bart Moeyearts självlysande författarskap understryker att böcker för barn och unga har en självklar plats i världslitteraturen.



Bart Moeyaert.
 I sin första vuxenroman, Graz, har han skrivit en vacker skildring om kärlek, ensamhet, saknad och det märklig i att försöka komma underfund med vem man innerst inne egentligen är.

Hermann Eichler har tagit över sina föräldrars apotek i Graz. Där kan han komma med goda råd för vartendaste piller, rekommendera medicinering utifrån årstid och är omtyckt av sina kunder.  Det är bara när det kommer till sitt eget liv han känner att han inte har full kontroll över händelserna. Och i sin relation till kvinnor är återhållen och blyg. Det är som att hans far auktoritet ännu tynger ner honom.

En dag inträffar sedan en olycka utanför Hermanns hus då en flicka blir liggandes bredvid sin cykel. Hermann hjälper dock inte men hittar hennes plånbok och inser då att flickan egentligen är en pojke.  På natten börjar han genom snö och vind gå in mot det vintriga Graz för att återlämna plånboken. En vandring mot drastiska insikter och ett sexuellt uppvaknande som morgonen därpå får honom att inse vidden av sin ensamhet.

Med en fantastisk prosa lyckas Moeyaert subtilt fånga ett känsloliv som kommer till liv. En vacker hyllning till staden Graz som scen för Eichlers vandringar och insikter i denna omistliga kortroman om kärlek, saknad och ensamhet. 

(Ovanstående är förlagets beskrivning av boken.)


Boken läggs på bokvalsbordet till våra bokcirklar. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...