lördag 16 januari 2021

Mamma och Liten på cykelsemester - Moa Wall Kubilius & Heidi Kosenius


Författare: Moa Wall Kubilius 
Illustratör: Heidi Kosenius 

Mamma och Liten på cykelsemester. Ett äventyr i det lilla, följ med ut på slingrande skogsvägar till vackra tältplatser. Cykeln får punktering och Liten smyger ensam ut i skogen. Vad ska hända nu? 

Mamma och Liten låser huset och sätter sig på cykeln. De drar i väg på ett vackert äventyr. Mamma cyklar, Liten sitter där bakom i sin fina kärra och de njuter natur och händelser tillsammans. Litens skogsäventyr slutar lyckligt och de kan fortsätta sitt cykeläventyr som innehåller punkafix, bad, strandlek, eldning och mat och ett soväventyr. 

Varje sida innehåller lite text - rimmig och fin - och passar bra för läsning med ett litet barn. Texten är illustrerad med fina, färgglada bilder, där känslor, många djur, smuts i ansiktet och andra händelser får plats. Bilderna är superfina och tål verkligen att tittas på och talas om. Titta där på älgarna, titta så fint på stranden, titta på deras cykelkärra och härliga tält. Varför har de en flagga på kärran? Så fint att båda har hjälm (och så självklart). Oj, så mörkt det var i skogen, en sån tur att mamma hittar Liten så fort. 

Säg mig bara, vilka är de där två små underbara följeslagarna som hoppar fram på var och varannan bild? Jo, det är små hermeliner, säger min bordskamrat. De är nästan som vesslor, men hermelinens kännetecken är t ex den där svarta svansen. Han berättar en rolig vinterhistoria om ett möte med en vinterklädd - alltså vit (med svart svans) - supernyfiken hermelin som plötsligt tittar upp ur den vita snön när han sitter på pass i skogen. Rakt upp sträcker den sig, liksom att den sakta drar sig uppåt för att speja på naturen runt omkring. Vitt på vitt, blir en bra vinterrock som gör att den nästan inte syns. 

Den här boken passar föräldrar med småglin i åldern 3-6 år, kanske t o m lite yngre. Den passar förstås alla barn i den åldern, men kanske särskilt dig som gillar rörelse tillsammans med barnen - och dig som gillar äventyr i skogen, med djur och natur. Här finns mycket att utforska.

Mamma och Liten på cykelsemester är fin, ja, väldigt fin! 

Den gör mig glad långt in i själen! 

A..





  
   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...