måndag 15 maj 2023

Roslagens Sparbanks Stiftelser - möjliggörare i bygden!

Jag tittar på den fantastiska listan av utdelade medel från Roslagens Sparbanks Stiftelser.

De har delat ut resurser - goda slantar - till föreningsliv och kultur i mängd. De gör stordåd för bygden. Jag tänker kring hur mycket skillnad de gör, har gjort och kommer att göra. Det är smått, stort, viktigt och magiskt. De gör skillnad som få. Tänk, så mycket mindre kultur som skulle finnas. Det går knappt att räkna på.

Det finns tankar i vår stad, ja, säkert i hela landet, som säger att kultur borde vara gratis. Problemet är kanske bara att inget är gratis. Det är alltid någon eller något som kostar, som arvoden, hyror, material, böcker, instrument, tidtagningsutrustning, revisorer, annonsering, med mera. Tid, kunskap och prylar kostar. Någonstans måste pengarna komma ifrån. Det går inte att säga att kultur ska vara gratis eller att avstå från att inse att det kostar. Det kostar rätt mycket att genomföra ett enskilt arrangemang, vill man göra fler krävs en hel del glöd. Frågan är hur man finansierar aktiviteterna, fastigheterna, dansen, resorna och maskinerna, ja, vem som ska stå för kosingen. Ofta får det vara flera som gör det. Enskilda personer, andra organisationer, samarbetsparter eller kanske ett och annat bidrag. Entréavgifter är också en riktning, även om det är icke önskvärt av många.
 
Roslagens Sparbanks Stiftelser möjliggör. De betalar inte allt för alla, men många kommer en bit på väg. De delar ut medel för olika ändamål, mycket till föreningslivet som vill och försöker. I varje förening möts människor, samsas, diskuterar och gör sitt till. Föreningslivet omsluter otroligt många enskilda personer och är en viktig del av samhällets funktioner. Man kan säga att föreningslivet är livsviktigt, eftersom köksbordssittandet i ensamheten skulle vara förödande för många om föreningar och evenemangsarrangörer inte fanns. Jag blir oerhört glad när jag betraktar listan över vad stiftelserna bidrar till just nu. Det är mångfald, det är liv och det är rörelse - både för kropp och sinne.
 
Genom årens lopp har stiftelserna delat ut miljonbelopp till hjärtstartare och värme runt om i kommunen. De bidrar inte bara till kulturen, som är livsviktig, men också till att rädda liv. Jag tänker att de har medverkat till många hjärtstartare, värmekällor och solceller i hembygdsgårdar och andra föreningslokaler på ett sätt som annars inte vore möjligt. Hur många föreningar och bygdegårdar skulle ha hjärtstartare om det inte fanns stöd att få för inköp av en sån? Vår kommun är stor, däri gör stiftelserna verkligen skillnad.
 
I bidragsskörden som delades ut häromdagen syns musik, samtal, litteratur, dans- och löpartävlingar, bowling, kubb, utflykter, teater, klassisk musik för barnen, konst, familjedagar, schack, hantverk, tryckning av jubileumsbok, slalomåkningskompetens, utbildning, friluftsliv, mathushållning och mycket annat. Det finns så otroligt många fantastiska verksamheter i Roslagen som också är fulla av drivna och glada människor som vill skapa mervärden för både sig själv och andra. En förening måste kunna mycket för att verka. Det är en vacker konst.
 
Roslagens Sparbanks Stiftelser bidrar med kunskap, glädje och resurser på ett sätt som slår mycket annat. De är möjliggörare på ett sätt som är oslagbart.
 
För detta tackar vi mycket stort. Jag gör det som arrangör, som åskådare, som vid-sidan-om-betraktare och som medborgare. Jag gör det - tackar och ler - för att jag ser hur många som det skapar mervärden för. För barn, för ungdomar, för människor mitt i livet och för årsrika - för människor i alla former och skick.
 
Vad vore vi utan föreningslivet? Vad vore vi utan kulturen? Vad vore vi utan alla samarbeten?

Tack, väldigt mycket tack.
 
Anette Grinde
Mångfald Tillsammans & Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...