fredag 12 maj 2023

11/5-23. I lycklig glädje efter ett samtal; Mickaela Persson i samtal med Selene Hellström (Norrtälje litteraturdagar)

Vi möttes i bokhandeln för samtal med en poet. Poet & författare Mickaela Persson och samtalsledare & författare Selene Hellström bänkade sig i rummet tillsammans med publiken. 

Vi talade om Katapultpris-utdelningen, om skrivandet, om finansiering och ekonomi för poeter och författare. Vi talade om det faktum att Mickaela Persson är blind sedan födseln och bara ser skillnad på mörker och ljus. 

Vi talade om hur färger ser ut för någon som aldrig har sett dem. Vad är rött hos någon som inte har sett sedan födseln? Hur upplever vi nyanserna i synintryck och känslor när vi måste skärpa våra olika sinnen? 

Mickaela Persson berättade t ex att hennes mamma alltid berättade hur saker såg ut, att hon tydliggjorde och gav bilder. Det, och mycket annat, har givit henne intresse och möjligheter för sin fantasi, sin kunskap om litteraturen och sin förmåga att se. Mickaela berättade också att den som är blind kan beställa en utgiven bok att skrivas ut med punktskrift, för att ge henne möjlighet att läsa den själv. Punktskriften är språket som gör det möjligt för den blinde att läsa. Vad vore vi utan språket, känseln av bokstäverna och att stava sig fram genom orden. 

Om inte punktskriften finns kan den blinde inte läsa. Däri ligger språket, stavningen, läsningen, nyanserna och möjligheterna som måste finnas i varje skola där en blind går. Det är fantastiskt och får naturligtvis aldrig tullas på. Jag känner hur mitt hjärta drabbas av fasa när Mickaela berättar att det är på väg bort, för att det finns lyssnings- och talbara medier. Men, nej, läsningen i fysisk form är oerhört viktig. Det vore ju verkligen orättvisa om ett språk (punktskrift) och dess lässätt försvann. 

Mickaela Persson skriver fantastisk poesi och det är en glädje att hon besökt oss för ett samtal om sitt skrivande, om sin reaktion över att hon fick priset och vad det har betytt för henne. Hon är nu inskriven i historieböckerna och vi hoppas att vi får möta henne fler gånger, med mer poesi, fler berättelser och mer magi - för oss andra att ta del av, fundera och samtala om. Det är så vi utvecklas, färgar varandra med känsla och ser hur andra har det i sina liv. 

Vi tackar Mickaela Persson och Selene Hellström för detta vackra samtal. 

Välkommen till Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje idag. 

När; torsdag 11/5-23, kl 1800-1930.

Vad; poesiläsning av Mickaela Persson samt samtal med Katapultpristagare Mickaela Persson

Samtalsledare; författare Selene Hellström 

Var; Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje

Mickaela Persson fick Katapultpriset 2023. Juryn säger; ”För en stilsäker hyllning till metaforernas sprängkraft och mångtydighet. I dofter, smaker och färger låter Persson oss driva mellan honungsmättade luftgropar, gräddfil och vådeld, i en egensinnig diktvärld full av kärlek till poesin.” 

Mickaela Persson deltog i Norrtälje litteraturfestival 2022 genom läsning av poesi och boksignering. Vi är mycket glada över att hon i år vill delta med sina texter och sin röst, både med läsning och i ett samtal med Selene Hellström. 

Vi vill särskilt uppmärksamma synskadade på detta samtal, men även alla er som intresserar er för poesins kraft. Hur är det att vara synskadad och skriva fram sådana bilder som Mickaela Persson gör? 

Arrangör : Mångfald Tillsammans & Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...