måndag 29 maj 2023

29/5-23. Gemensam blomsterplantering av insektsvänliga blommor.


Måndag 29/5-23, kl 1900. 
Gemensam blomsterplantering av insektsvänliga blommor.

Vi har under våren 2023 talat om klimatfrågor. Vi har begrundat Klimatboken (Grata Thunberg) och lyssnat till frågor som kopplas till samtalet om boken, associationer till närliggande frågor och hur vi påverkar den lokala situationen lokalt. 

Några frågor som har landat på bordet är t ex sopsortering (kanske företrädesvis i hamnen, men också generellt i kommunen), insekter, skog, mat, skräpplockning, blommor och gräsklippning av kommunens gräsmattor och parkområden. Vi vet att kortklippta gräsmattor är skadligt för pollinerande insekter, men kommunen och dess upphandlade företrädare insisterar på att kortklippa gräsytorna. Under den senaste veckan har många upprörts över hur gräsmattorna i stadens parker och fastighetsnära områden har reducerats från fantastiska blomsterhav till förödande gräsöknar. 

Vi sörjer över kommunens förhållningssätt till viktiga miljö- och klimatfrågor och ber om omtag för att skapa bättre förutsättningar för livsvikta pollinatörerna i våra närmiljöer (ja, både nära och i fjärran).

Vi behöver se blomstrande ängar, insektsvänliga miljöer som bidrar till miljö- och klimatfrågorna. 

Vi ställer oss frågan varför kommunen och de upphandlade företagen så hårt insisterar på att ta död på så många livsmiljöer för de små djuren som lever i våra närområden. Vi ställer oss frågan om varför kommunen inte tänker kring miljöfrågorna, lägger hög prioritering på dessa tillsammans med alla andra kvalitetsfrågor, eftersom det skapar mervärden för både planeten, djuren och människorna. 

Vi vill uppmana kommunens politiker och tjänstemän att tänka klimat- och miljömässigt; att skapa gröna miljöer även i stadsmiljöerna där människor och djur kan hitta sina enskilda platser, där rekreation, jordens andning och tillväxt, liksom liv kan skapas och bibehållas. Jorden är och har varit befolkad av många olika växter och djur, de har sin plats här. Ja, vi också, men vi är beroende av växter och djur för att överleva. När vi förstör deras livsmiljöer förstör vi också för oss själva. Låt oss bistå till deras väl istället. 

Vi lever på en fantastisk plats. Vi har en relativt ren miljö, men den kan förbättras. Det vi gör här och det andra gör på andra platser påverkar andra, varandra. Vatten, luft, föroreningar, hav, plast, kol, olja, pollinerande växter och insekter, skogshantering, mat, antibiotikaresistens, med mera, påverkar världens väl. Vi vill se att besluten hänger ihop, att de är genomtänkte ur fler än den ekonomiska tillväxtens perspektiv och att vi inte skjuter dem på framtiden. Vi ska bo här, våra barn ska leva här och framtidens barn och familjer vill också ha jorden kvar. Vi behöver se efter den nu, det kan inte anstå. 

Nu planterar vi blomster och hänger bihotell, för de pollinerande insekternas väl

För att det är viktigt.

A..





Blommor.

Frön.

Planteringsverktyg.

Snöre.

Insektshotell.

Häftpistol.

Plakat.

Pall/stol.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...