lördag 20 maj 2023

Fågelbo. Susan Ogilvy


 Fåglar är naturens kanske skickligaste arkitekter. Deras bon är komplexa små byggnadsverk, men de är ofta gömda i träd, häckar och diken så att de inte syns. I denna bok återges 58 bon byggda av några av våra vanligaste fåglar. Akvarellerna visar bon i naturlig storlek och med en fascinerande detaljrikedom.

Till varje illustration finns en berättelse om boet och en beskrivning av byggnadssätt och de material som använts – kvistar, rötter, gräs, vass, löv, mossa, hår, fjädrar, spindelväv och till och med textilier och snören. Det finns också en presentation av den fågel som byggt boet; varje fågelart har sitt eget byggnadssätt och formspråk.

Samtliga avbildade bon har hittats nedblåsta eller övergivna – illustratören har varit noga med att inte störa häckande fåglar.

Förordet är skrivet av ornitologen Lars Jonsson, som är en av världens främsta fågelmålare.


Våren är här, fåglarna kvittrar och talar med varandra. De letar partner, bygger bon och skapar mervärden i naturen. Nu är tiden för underbara läten när man vandrar i naturen tidig morgon. Ja, framåt dagen också, förstås. Det grönskar, bon byggs och liv växer. Det är magi. 

Fågelbo är en bok om fågelbon. Det är en bok att betrakta i stillsamhet, kanske med en kopp te eller ett glas vin i det stillsamma kvällsljuset när värmen sjunker. För mig blev det en bok att njuta av, fundera kring och återkomma till. En sida här och en sida där, att följa upp med en naturpromenad och ett samtal med någon naturintresserad vän. 

Någon - Susan Ogilvy - och ett förlag som ofta gör magiska böcker - Max Ström - har gjort en oerhört vacker bok om fåglars bon. Om hur de bor och lever och hur just deras bo kan se ut. Idogt vävt av naturens material. 

Så fint, så innerligt fint.

Välkommen till Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje!
#Fågelbo #SusanOgilvy #MaxStröm #Roslagensbokhandel #kulturtorget #platsendärsamtalförs 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...