Vad får man syn på när vardagen krackelerar?
Berättelserna i Testamentet utspelar sig på bekanta platser: i hemmet, på läkarmottagningen och i naturen. För flera av novellkaraktärerna är den egna trädgården ett ställe där lugnet och tillvarons grundackord finns – och trädgårdsintresset delar de med författaren.
Men novellerna pekar också mot något annat, strax bortom det invanda. När sinnevärlden börjar knaka i fogarna och det självklara träder tillbaka, förändras tillvaron. En programmerare ärver en handelsträdgård där trädgårdsmästaren inte säljer sina blommor till vem som helst, och hittar till sin förvåning en annan livsväg. En ny e-boksläsare förändrar texten i boken du läser under läsningen, beroende på dina reaktioner. En älg genomför en mödosam flykt bort från friheten.
Svante Furborgs noveller är fulla av idéer och han låter gärna humorn ta plats – och den magi som gör verkligheten förtrollad.
Svante Furborg är bosatt i Varberg. Han är pensionerad distriktsläkare med studier i bland annat psykologi och filosofi i bagaget. Han har ett djupt vetenskapligt intresse och ägnar en stor del av sin tid till studier inom många olika ämnesområden. Den tid som blir över används till skrivande, fysisk träning och att sköta om trädgården.
Furborg har tidigare givit ut boken ”Min barndom på planeten Jorden.”En existentiell resa från universum till vårt innersta. I en recension i Gefle Dagblad skriver kulturredaktör Kristian Ekenberg om boken:”Med en prosa som både doftar och smakar skriver han exempelvis om hur julen firades i föräldrahemmet och räknar upp julbordets läckerheter som när Astrid Lindgren dukar upp till Tabberaset i Katthult … Det är en livsvisdom på ålderns höst som han delar med sig av och som är sympatisk…Det blir mer tilltalande att ta del av den äldre herren som skall lära en allt vad han kan när han så generöst låter barnet stå intill den vuxne mannen. Allt för pompös kan man inte bli efter att ha berättat om ett pojkstreck med hartsfiol.”
Utgivningsdag 17/5-23
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar