måndag 13 september 2021

I skuggan av muren : Israel / Palestina - Tomas Andersson och Stefano Foconi


Ingen annan del av världen väcker så starka känslor som Israel/Palestina. Alla har en åsikt. De politiska analyserna avlöser varandra. Varför har Israels och Palestinas makthavare så svårt att nå en hållbar lösning? "Mellanöstern går inte att förstå", säger många - utan grund. Kanske är det politiska landskapet mer komplext, men inte mer komplicerat.

Hur gestaltar sig vardagen på vardera sidan av muren? Vilken  längtan och vilka rädslor styr? I ett ständigt återvändande och korsande härs och tvärs möter författarna gång på gång människor som berättar om sina liv, sina drömmar. Ilska och uppgivenhet, frustration, men också framtidstro. I Hebron förmedlar Murad visionen om vägen till frihet. På ett kafé i Safed delar Sabrina med sig om hur hon hittade tillbaka till Israel.

Historien är nästan aldrig det vi tror
. Sionismens väg från idé till nation kantas av myter och föreställningar med rötter i den europeiska drömmen om nationen. Palestinierna har inte haft motsvarande ideologi.

Det som krävs är att vi alla klättrar upp på muren och tittar ut över den andra sidan.

Tomas Andersson och Stefano Foconi är författare och har under 20 års tid kontinuerligt rest tillsammans i Mellanöstern och har skrivit flera uppmärksammade böcker i ämnet.
😏 #Iskugganavmuren #Israel #Palestina - #TomasAndersson och #StefanoFoconi #Carlssonbokförlag #roslagensbokhandel #välkommentillnorrtälje #enriktigbokhandel  isbn 9789189063488


En person besökte bokhandeln häromdagen. Han upptäckte ett tidningsurklipp i bokhandelns trappa. Bokhandlerskan hade rest, besökt orolig områden, flyktingläger där människor tvingats bo i mer än 40 år. Hon hade talat med människor, lyssnat till berättelserna och vridit och vänt på frågorna. Vi samspråkade en stund, där i bokhandeln. Varje samtal ger påminnelser tillbaka i tiden. För mig och för honom. Om jag lyfter frågan vidare påverkar den fler. Jag minns. Jag gläds och sörjer. 

Tanken kom tillbaka till mig idag igen. Jag tackar honom för att han väckte min tanke. Det höjde värdet på min dag. Låt oss tala om eviga konflikter. Vad är det som gör att de håller i i evig tid? Ja, för att man inte ser och förstår den andre. 

Där bor människor, sådana som du och jag. Där bor barn som leker, gråter och lär sig livet. Där bor människor, sådana som du och jag. 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...