fredag 3 september 2021

Ett år i Belarus - röster inifrån en folkresning

Ett år i Belarus - röster inifrån en folkresning

Hösten 2020 bröt protester ut i Belarus. Människor hade fått nog av diktaturen under Aljaksandr Lukasjenka, av bristen på yttrandefrihet, demokrati och respekt för medborgarna.

När de stora demonstrationerna möttes med dödligt våld och massgripanden fortsatte protesten med andra medel. Ute i bostadsområdena och inte minst på internet har det nya, fria Belarus fortsatt att finna sina former som en utspridd och okuvad folkrörelse, inte sällan med poesin som uttryck.

I den här boken berättar några av Belarus mest an sedda författare, poeter och översättare inifrån den pågående resningen om glädjen över befrielsen, om förtrycket, om sitt lands historia och om kulturens roll i demokratikampen. Den är på samma gång en skildring av händelseförloppet och en protesthandling i sig.

Med texter av Svetlana Aleksijevitj, Alhierd Bacharevi, Krystsina Banduryna, Sasja Filipenko, Nadja Kandrusevitj-Sjidlovskaja, Hanna Komar, Andrej Kurejtjyk, Uladzimir Ljankevitj, Viktar Martsinovitj, Maryja Martysevitj, Valzhyna Mort, Volha Sjparaha, Dmitrij Strotsev, Julia Tsimafejeva.Isbn 9789174450019  #EttåriBelarus - #rösterinifrånenfolkresning #atlasbokförlag #atlas  #roslagensbokhandel  #välkommentillnorrtälje  #kulturtorget  #kulturiroslagen  #norrtälje  

Belarus, Belarus. Visst är det en omåttlig sorg att vi inte kan göra något för människorna där? Eller kan vi? Ja, ett sätt är att ständigt uppmärksamma, peka i riktningen mot Belarus, uppmärksamma människorna och situationen, påtala vikten av frihet och mänskliga rättigheter, lyfta samtalet, läsa och tala om författarna, poeterna, de som vågar och de som talar. Låt oss göra det, vi som lever i frihet och utan risk för fängelse för att vi ordar. Låt oss orda på alla de sätt vi kan.

Låt oss idag läsa t ex Ett år i Belarus - röster inifrån en folkresning eller Belarus omkullkastat (poesi). 

Välkommen till bokhandeln vid Lilla torget i Norrtälje idag!


Länkar om Ett år i Belarus .. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...