tisdag 14 september 2021

Stalin på Östermalm - Martin Jonols

Morfar skriver sånger åt Karl Gerhard och är Moskva-agent på Östermalm. Mormor är kommunist och uppvuxen med hembiträden och Nobelmiddagar. Pappan kallas Sverige blivande Lenin och vill bli spion för Kina. Lille Martin misshandlas av sin far och förbjuds kalla sina föräldrar mamma och pappa.

Med lätt hand och svart humor tecknar dramatikern och författaren Martin Jonols en familjehistoria utöver det vanliga. Kan man vara stalinist och samtidigt en skrattande, älskad morfar? Stalin på Östermalm är en stark uppväxtskildring om en utflippad borgerlig kommunistisk familj och en resa i 1900-talets mörkaste vrår.

Martin Jonols (tidigare Montelius, f. 1960) är dramatiker och författare.


😏 Det är ju sällan man läser en baksidestext och fnissar till. Så blev det här.  Ja, det blev något annat än bara "litteraturvetenskap" och seriositet.  Kanske är det - en utflippad borgerlig kommunistisk familj - som gör mig nyfiken? 

Hur påverkas du av baksidestexter? Det är förstås svårt att skriva en text om en bok. Det är svårt att skriva något som berättar vad den handlar om utan att berätta för mycket, något som frestar bredden av läsarna, utan att hindra de som är lite tveksamma. 

Om vi tittar på baksidestexten innan vi läst boken och återkommer till den efter vår läsning; säger den oss detsamma då? 

Stalin på Östermalm frestar mig. Frestar den dig? 

Pepp för en fin dag idag! 


😏  #MartinJonols  #Verbalförlag  #StalinpåÖstermalm  #självbiografi #konst #vänsterideologier #roslagensbokhandel  #välkommentillbokhandeln  #välkommentillnorrtälje   isbn 9789189155428  #litteraturvetenskap 
Självbiografi: författare
Självbiografi: konst och underhållning
Socialism och vänsterideologier
1900-talet
Litteraturvetenskap 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...