lördag 4 september 2021

Ett sammanvävt liv : hur svamparna förenar vår värld, förändrar våra sinnen och formar vår framtid

 

Jag tittar på boken som ligger på frontbordet i bokhandeln; Ett sammanvävt liv : hur svamparna förenar vår värld, förändrar våra sinnen och formar vår framtid. Den är vacker, omslaget är vackert, men det är inte därför jag tittar på den. Jag har några kunder som är särskilt skogs- och naturintresserade. Den här boken skulle definitivt passa dem. De intresserar sig för hur naturen hänger ihop, hur livet frodas där vi inte ser och de vill alltid veta mer.

Just idag tänker jag på mannen som jag tänker på som #skogsmannen - han gillar träd och skog. Jag ska nog sms.a till honom och berätta att den här boken skulle passa honom mycket väl.

Det är sånt #bokhandlerskan gör, försöker tänka kring kundernas intresseområden, letar böcker åt dem, tipsar och ibland tar jag hem böcker åt dem innan de själva förstått att de vill ha just den boken. Ja, den här ska jag sms.a skogsmannen om. Den passar nog honom, tror jag. Han brukar komma på lördagar, fast ibland också på en vardag. Kanske kommer han idag? Då blir jag glad! 😏

A..


#ettsammanvävtliv #merlinsheldrake #välkommentillbokhandeln #kulturtorget #kulturiroslagen #välkommentillnorrtälje #volanteförlag #roslagensbokhandel isbn 9789189043596


Ett sammanvävt liv : hur svamparna förenar vår värld, förändrar våra sinnen och formar vår framtid

En livsform så märklig och förunderlig att den får dig att se livet på ett helt nytt sätt.

Hur kommer det sig att en japansk forskare kan påstå att en slemsvamp är smartare än människor? Och vad har det med IKEA att göra? Kan det verkligen stämma att den största kända svampen på jorden täcker en yta större än 10 kvadratkilometer? Och vad har bläcksvampar egentligen att göra med produktionen av den här boken?

Varken växt eller djur, svampar finns överallt på jorden, i luften och i våra kroppar. De kan vara mikroskopiska och samtidigt är några av världens största organismer svampar 10 kvadratkilometer stora, 35 000 ton tunga och över 2 000 år gamla. Svampars förmåga att äta sten lade grunden för det första livet på land, och under 40 miljoner år var det väldiga formationer av svampar som dominerade världens yta. Svampar kan överleva i rymden och frodas i radioaktiv strålning. Svampar kan lösa problem utan någon hjärna och vidgar alla definitioner av intelligens. De kan manipulera djur på sätt som är så imponerande att vi ännu inte förstått fullt ut hur det går till. Upptäckten av hur svampar förenar växtlivet på planeten i ett massivt nätverk Wood Wide Web håller på att omforma hela vår syn på hur icke-animaliskt liv fungerar. Genom att ha gett människan bröd, alkohol och livräddande mediciner har svamparna omformat vår arts historia. Dess förmåga att förtära plast, sprängmedel, gifter och råolja har börjat användas i teknikens absoluta framkant. Svamparnas psykedeliska egenskaper, som påverkat kulturer sedan antiken, har nyligen visat sig bära på tänkbara lösningar på några av våra svåraste mentala sjukdomar.

Och ändå har vi knappt kartlagt en bråkdel av de miljoner arter av svampar som lever på jorden. I sin omvälvande upptäcktsfärd tar Merlin Sheldrake oss med in i den spektakulära och okända värld som är svamparnas. Följ med och lär dig om organismerna som skapat vår värld och som är i fullt fart med att forma vår framtid.
Kalendern i bokhandeln i närtid!


Poesi - lördag 4 september 2021

Tema: glädje. Kl 1400. Utomhus. Kläder efter väder.


Suicidpreventiva dagen - 10 september 2021

Ljuständning. Samtal. Stillhet. Reflektion. Kl 1600-1800.

Utomhus. Kläder efter väder.


Boksignering Irene Kolare - lördag 11 september 2021.

Vårdnaden. Kl 1200-1400. Utomhus. Kläder efter väder.


Demokratiska samtal - 15 september 2021.

Miljöfrågor. kl 1700-1830. Inomhus. Föranmälan krävs.


Boksignering Anne-Marie Davis - lördag 25 september.

Den längsta vägen hem. Kl 1200-1400. Utomhus. 

 

Boksignering Gunilla Cullemark- lördag 2 oktober 2021.   Kajakbyggerskan. Kl 1200-1400. Utomhus. Kläder efter väder. 


Boksignering Emmelie Hardenborg - lördag 9 oktober 2021 

Sommarlovsagenterna, Konstnärskoden. barnböcker 6-9 år


Boksignering Gunnar Ståhl - lördag 16 oktober 2021

 Att höra hemma. Kl 1200-1400. Utomhus. Kläder efter väder. 

 

Samtal om egen eller annan psykiska hälsa - onsdag den 24/11-21. Kl 1700-1830. Inomhus. Föranmälan krävs. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...