tisdag 28 september 2021

Uppdrag djurräddning; Lämnade. Mari Bister

Uppdrag djurräddning; Lämnade - Mari Bister

Syskonen Lisa och Axel hittar övergivna kattungar som har lämnats på olika platser i Ekeby. Medan de försöker rädda kattungarna ger de sig ut på jakt efter den skyldige. När flera skadade och sjuka katter hittas hamnar syskonen i en farlig situation.

Lyckas Lisa och Axel rädda katterna? Kan de lösa mysteriet innan fler katter råkar illa ut? Och vem är det egentligen som har lämnat kattungarna? (Barnbok 6-9 år)


Jag uppskattar barnboksförlagen mycket. Många gör ofta böcker  som är mer än bara ett barnroligt äventyr. De fångar viktiga frågor i berättelserna, lägger krut och glädje på riktigt. Ja, med en särskild tanke på små och stora frågor som spelar roll. Ja, förlagen, för att de tar sig an författaren som gör just så. Det är inte bara kul och förströelse, det är allvar också. 

Uppdrag djurräddning handlar om ett par kompisar som hittar övergivna kattungar och som gör något åt det. De försöker, anstränger sig och gör något av saken. De går inte bara därifrån som många, både barn och vuxna, skulle göra. I boken finns också tips på vad ett barn - eller en vuxen - kan göra för att hjälpa. 

Vad händer i barnen som läser en spännande bok som också har viktiga frågor i sig? Ja, kanske lär de sig mer, kanske för de ett samtal med en förälder, en lärare eller en kompis om hur de borde göra och varför. Kanske möter de nya problem och nya tankar som utvecklar dem, skapar fantasi och ny kunskap. Det är så vackert när det händer. 

Vi talar ofta om barnböcker i bokhandeln i Norrtälje. Om historier som gör skillnad för barnen och deras liv. Hur ledsamt det är att ungdomarna inte läser fysiska böcker och om hur vi, vuxna föräldrar och far- och morföräldrar eller vänner, har ett stort ansvar i att se till att dela med oss av läslusten till barnen. En artikel i DN nyligen gav uttryck för vikten att låta barnen också läsa det som är lite svårt, att få dem att testa sina gränser och gå lite längre i sin utveckling. Det som utmanar kan skapa mervärden. Det känns viktigt att hjälpa barnen till det. Gör du det? Är det din önskan att ditt barn ska ha ett rikt ordförråd, en rik fantasi och en hög kunskapsnivå? Ja, det tror jag, och tar gärna hem fler barn- och ungdomsböcker till bokhandeln för var och en att välja bland till sina barn, barnbarn, kompisarnas barn eller era grannbarn. 

Att läsa skapar guld för livet.

A..

#uppdragdjurräddning  #lämnade  #maribister  #idusförlag  #roslagensbokhandel  #barnböcker  6-9 år  #välkommentillnorrtälje  #välkommentillbokhandeln  #norrtälje   - läs gärna mer på bloggen; https://bokbloggerskan.blogspot.com/



Förlag: Idus förlag
Författare: Mari Bister
Ålder; 6-9 år

Miljömagasinet 2021





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...