tisdag 21 september 2021

FLICKA, KVINNA, ANNAN - BERNARDINE EVARISTO ❤️

 


FLICKA, KVINNA, ANNAN - BERNARDINE EVARISTO

Amma är en radikal pjäsförfattare som i medelåldern ser sin karriär ta fart. Nu ska hon sätta upp en pjäs på National Theatre, ett genombrott som förunnats få svarta dramatiker. I publiken sitter gamla vänner och partners, var och en med sin egen historia, och med olika erfarenheter av att leva som svart i England. Flicka, kvinna, annan är en kollektivroman där tolv öden interfolieras. Tillsammans skapar rösterna ett modernt körverk som tagit världen med storm.


Jag vill också säga att den har tagit våra bokcirkelläsare med storm. Här finns ämnen att tala om, minsann. 

  • Språk. Vinnare av Bookerpriset 2019. Ja, oj, vilket språk, säger vi i gruppen. Det är fångande, som poesi. Särskilt och uppfriskande. Läs, bara läs! - säger bokhandlerskan. Vad säger du? 
  • Rasism. Hur är det att igen och igen, varje dag, ta spjärn mot rasismen. Att varje dag få höra och förstå att man är mindre värd än någon annan? Att man måste förbereda sig innan man går ut, göra listor på vad man ska säga som svar på de kommentarer och frågor man får, igen och igen, bara för att man är annat än normens vita? Hur är det att vara tvungen att bygga strategier mot rasismen? Hur kommer det sig att rasismen inte upphör, att vi inte behandlar människor som människor istället för att kategorisera efter hudfärg, funktion eller annat? Vi är ju alla lika. 
  • Oskuld eller skuld. Vems är felet? Ungdomens oförstånd, alkohol, männen som tror att det är tillåtet att tvinga sig, förgripa sig på kvinnor/flickor både ensamma och i grupp. Alltså våldtäkt av unga flickor i oförmöget tillstånd. Det finns skäl att lyssna på en mor som säger nej, nej, nej till fest när hon är borta, alkohol och dans på stan. Det finns skäl att lyssna för att världen inte är schyst mot en utsatt kvinna i sina unga dagar, eller hur? Försiktighet anbefalles.
  • Psykisk och fysiskt våld mot kvinnor. Inte av alla män, nej, det kan också utövas av en kvinna mot en annan kvinna. Säkert också av en kvinna mot en man. (Har ni läst Jackie av Anne Swärd? Om inte, gör det! Den rör mäns våld mot kvinnor, nja, en mans våld mot en - flera - kvinnor. Den är väldigt, väldigt bra. Den berättar helt enkelt hur det kan vara. Vare sig man är 19 år eller 60 år.) 
  • När blir man fri från en våldsutövare?
  • Hur behåller man relationen mellan barn och föräldrar när barnet vill utvecklas och föräldern vill måna om kultur och historia? Ja, man kanske behåller genom att låta barnet hitta sin egen väg, uppmuntra och stötta och alltid vara tolerant och lyssnande. Samma lika kanske gäller för barnen i förhållande till föräldrarna. Längtan efter den goda relationen mellan mor och döttrar finns här i alla relationer. Eller vad säger du? Hur leder och lotsar de varandra i berättelsen? 
  • Vi möter karaktärerna, den ena efter den andra, som också har relationer med de andra. En är mor, en är dotter, en är vän eller kanske en före detta vän. Vi möter då också deras olika perspektiv. Hur är dotterskapet och moderskapet ur den andres perspektiv, vad spelar roll i olika ålder och vad är vår grund? Det blir annat ur den andres perspektiv, eller hur? 
  • Varför är man rädd för vad andra ska säga om en lesbisk vän, att pratet ska smitta, fast vännen inte är lesbisk? Det är som att tänka att heder smittar, att andras göranden smittar ner någon annan. Är världen sån? Är vi sådana? Rädda för omgivningens prat, om en själv och om andra som påverkar en själv? 
  • En kvinna upptäcker att delar av hennes lärarteam, männen, kommer överens i frågorna innan lärarmötet. De andra har inte någon chans när frågan läggs på bordet. Det är redan beslutat. Hon lär sig, debatterar, tar reda på fakta och vinner framgång. Då går en annan kvinna emot, attackerar. Trots att det rör sig om frågor som rör dem, rättvisa för också kvinnorna. Hur står sig kvinnor i debatten med andra kvinnor? Vems sida står de på? Hur förhåller sig kvinnor till andra kvinnor och män till andra män? Är vi stängda grupperingar? 
  • Hur tänker vi kring könstillhörighet? Det sägs att det finns hundra eller fler. Hur tänker du kring kön? Hur benämner vi varandra och hur tas det emot? Vad händer hos den som bestämt sig för att vara något annat än det av födseln tilldelade biologiska könet? 
  • Hur tänker vi kring ordet hen, att läsa, skriva, tala eller höra? Vad går i dig då? 
  • DNA-teknikens under, som gör människor till mor och dotter fast de inte visste. Visst är det en fantastisk utveckling, säg? Ja, DNA-tekniken kanske också ställer till det för någon, men i det stora hela är den fantastisk. Eller vad säger du? 

För mig är andra människors historier något att lära sig av. Att läsa, lyssna och fundera skapar mer till livet. Vad vi gör och säger spelar roll. I Flicka, kvinna, annan berättas historier om människor. Hur de är, hur de hör ihop och hur de blir hos någon annan. Jag är en person i mina ögon, men någon annan i någon annans. Jag är olika med olika personer, i olika roller. Jag är kanske en person när du ler mot mig och någon annan när du hugger. Nej, inte en annan person, men jag är annorlunda i olika situationer. Det är förstås du också, vi alla är. Vi känner och upplever varandra olika. Berättelser om människor, sett från olika håll är därmed ett annat grepp. Att förstå personen ur någon annans ögon. Lär vi känna någon så? 

Jag tänker på kvinnorna som stod vid den stora vägghyllan och talade om t ex Vigdis Hjorths fantastiska bok Arv och miljö. Nej, sånt vill vi inte läsa, sa de, om böcker med karaktärer som inte klarar relationer, som bråkar och inte kan prata för att problematiken är för djup. Ohoj, tänker jag, finns det någon som är perfekt, som klarar allt? Är det inte det viktigaste av allt att lära om andra; läsa om andras relationer, andras tankar och personliga egenskaper, för att förstå livet, ställa dem i relation till oss själva och klara mötet med andra människor. Jag är omåttligt glad för läsning om problematiska relationer och människor - särskilt med ett därpå följande samtal om det vi lärt och upplevt - för att lära mig mer om mig själv och andra. Människor, och deras egenheter, tillhör livet. Hur ska vi lära oss av och om varandra, om vi inte läser, samtalar och lyssnar? 

Flicka, kvinna, annan är knökafull av människor med relationer, problem, ungdomsbryder, övergrepp, rasism och trasighet. Den är också full av kärlek, möjligheter och liv. 

Jag säger bara : läs, bara läs. Njut, bara njut. 

A.. 


  • Författare: Evaristo, Bernardine
  • Översättare: Nilsson, Niclas


Booker-priset är ett brittiskt litterärt pris som går till den författare som (enligt juryn) skrivit årets bästa roman på engelska. Författaren kan ha vilken nationalitet som helst. Vi har läst 2019 och 2020 års vinnare i våra bokcirklar. Vi gillar vår läsning och våra samtal.
  • 2020 års vinnare är Douglas Stuart - med romanen Shuggie Bain.
  • 2019 års vinnare är Bernardine Evaristo - med romanen Girl, Woman, Other 


😏 #jagläser #flickakvinnaannan #bernardineevaristo #såhimlabra #bokvalsbordet #bokcirkeln #roslagensbokhandel #norrtälje #välkommentillbokhandeln #sensusnorrtälje #välkommentillnorrtälje #samtalgörskillnad #bookerprize2019 #bookerprize2020








Just nu! Letar bokhandlerskan tips på föreläsare som talar om 
psykisk ohälsa, oro för närstående, preventivt arbete för suicid eller liknande. 
Vi talar om saken i små grupper och vill förstås gärna lyfta 
vår kunskapsnivå, höra saker från andra håll, se andras erfarenheter. 

Jag tänker mig samtalet i oktober.

Vilka känner du till? 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...