lördag 12 juni 2021

Om du möter en björn - Malin Kivelä, Martin Glaz Serup & Linda Bondestam

Om du möter en björn - Malin Kivelä, Martin Glaz Serup & Linda Bondestam. 

För fantastiska barn i åldern 3-6 år. 

Vad ska du göra om du möter en björn i skogen? Springa undan, klättra högt upp eller kanske bara räcka din honungsburk till björnen så fort som möjligt? 

Alla har någon gång varit på scoutläger, i bärskogen, på utflykt och blivit rädda för att möta en björn. I Om du möter en björn ger Malin Kivelä och Martin Glaz Serup råd till ett barn som verkligen möter en! När man ställs inför en sån utmaning är goda råd dyra  

Om du möter en björn uppmuntrar till samtal om förhållningssätten mellan människa och djur. Linda Bondestams illustrationer fångar upp kontrasten mellan den djupa skogens faror och sprudlande berättarglädje.


*** *** 😏 *** ***


Om du möter en björn - Malin Kivelä, Martin Glaz Serup & Linda Bondestam


Det är dovt grönt i skogen som rymmer så mycket. Där finns badbäcken, svampstället, insekterna och möjligheterna till balansgång på det fallna trädet. Det är dovt mörkt, som i lite skrämmande men samtidigt väldigt vackert. Men, vad händer om du alldeles oförhappandes möter en björn? 

Berättelsen talar om att göra saker tillsammans. Inte springa ifrån, inte klättra, utan istället göra saker tillsammans. Man kan småprata, sjunga, berätta något roligt, ge björnen en korg med bär eller framförallt vara artig med fredliga avsikter. Det är förstås inte säkert att det hjälper. Då får man försöka hitta andra tricks. 

Den här boken gäller björnar. Den gäller inte människor, eller kanske gör den det? Kanske vill både människor och djur att man är snälla med varandra och hittar rätt ihop. Ja, liksom hittar sätt att förstå varandra. 

Det här är en vacker bok som kan skapa glädje, men kanske också lite rädsla och nya frågor. Den kan skapa samtal, läslust, skratt, eftertänksamhet och bubbel i själen. Den kan göra så att morfar eller farmor kan sitta med sitt barnbarn i lugn och ro och läsa tillsammans. För samtal tillsammans är det viktigaste och bästa av allt. 

Läs, bara läs. Njut, bara njut. 

Tillsammans. Med värme och omsorg om varandra. 

A.. 


*** *** 😏 *** ***

 

Jag läser boken - Om du möter en björn - igen. Jag tänker kring alla fantastiska författare och illustratörer. Och förlagen. De som med text och bild berättar historier, ger ut dem till oss. Historier om barn, vuxna, djur och natur som ska samleva på planeten. Historier om rädsla och glädje. De berättar viktiga historier med rolig, trixigt eller allvarsam text och/eller tillhörande och tillförande bilder. De funderar, lägger tid och glädje, för oss att sen utforska vidare. 

De alla, i hela bokprocessen, är guld värda. De ger oss något unikt. Jag är dem evigt tacksam för allt de lägger och lagt i bokproduktionen. Så mycket fattigare vi vore utan alla fysiska böcker. 

Missa inte Om du möter en björn. 

Att läsas tillsammans med ett fantastiskt litet barn i din närhet. 


A.




#Omdumöterenbjörn  #MalinKivelä  #MartinGlazSerup  #LindaBondestam #läsbaraläs #underbaraungar #barnböcker 3-6 år #förlagetM 

#roslagensbokhandel #norrtälje #välkommentillbokhandeln #välkommentillnorrtälje #visitnorrtälje 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...