torsdag 3 juni 2021

Vår beredskap var god - Pär Isaksson


- Vår beredskap är god. 

Den svenske statsministern Per Albin Hanssons löfte är lika klassiskt som när hans brittiske kollega, Neville Chamberlain, garanterade freden efter förhandlingar med Hitler 1938.  Skillnaden är att Per Albin hade rätt.

Vi hade sprängfyllda förråd av livsmedel, läkemedel, bränsle och andra nödvändiga resurser utspridda på tusentals platser runt om i landet. Helt utan yttre hjälp kunde vi stå emot en mycket utdragen kris.

Vår beredskap var god skildrar Pär Isaksson hur staten och näringslivet samverkade för att göra Sverige redo ifall det värsta skulle inträffa. Det är en unik berättelse om ett bortglömt kapitel i svensk 1900-talshistoria. 

Pär Isaksson är författare och journalist med mångårig erfarenhet från media, näringsliv och offentlig verksamhet. Han har varit kommunikationschef inom industrin, pressansvarig vid EU i Luxemburg, journalist på tidningen Affärsvärlden och nyhetsbyrån Reuters, samt drivit egen verksamhet med uppdrag åt bland andra Vinnova och regeringens globaliseringsråd.


* * * * * * 


Här, hörrni. Hur står det till idag, i jämförelse med 1930-talet? Vad är skillnaden mot idag? Varför är det så? Den här boken berättar om då, 1930-talet. Boken kan tjäna som lärdom. Vad gjorde vi då - t ex i samverkan mellan politik, stat och näringsliv - som vi inte gör idag? Vi har sett frånvaron av lager och gemensam tanke kopplad till pandemin. Varför är eller varför har det varit så? Kunde vi ha gjort som det gjordes förr? Hur ser vi på skillnaden? 

Vår beredskap var god, men hur är det nu? Hur krisberedda är vi? Vad klarar vi? Det sägs att vi i Sverige är fredsskadade. Är det så? Vad innebär det egentligen? 


* * * * * * 


Välkommen till Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje. Här för vi samtal om viktiga frågor. Vill du vara med i våra demokratiska samtal? 


* * * * * * #pärisaksson #vårberedskapvargod  #sverige 1930-talet #krigslager #beredskapslager #timbroförlag #samverkan #roslagensbokhandel #enriktigbokhandel #handlalokalt #norrtälje #välkommentillbokhandeln #välkommentillnorrtälje 
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...