måndag 7 juni 2021

Skärgårdens historia - Johan Bjurer

Skärgårdens historia.
Korta berättelser - då och nu
Johan Bjurer

Stockholms skärgård - har en rik och nyanserad historia som tog fart efter istiden för tusentals år sedan när de första kobbarna steg upp ur havet. Här har befolkningen levt och verkat och kämpat mot väder och vind och skaffat sig ett levebröd i långa tider. Skärgårdslandskapet är fyllt av historiska och vackra minnesmärken som fyrar, sjömärken, kvarnar, båthus, sjöbodar, slott och herresäten.

I Skärgårdens historia av Johan Bjurer skildras skärgården med lättillgängliga korta texter tillsammans med vackra skärgårdsbilder. I skärgårdslandskapet finns en mängd historiska och vackra minnesmärken. 

Fynden finns inte bara på land utan även under ytan där frånvaron av skeppsmask medfört att gamla träskepp till stora delar bevarats intakta som kan berätta en intressant historia.  I skärgården har ett antal sjöslag utkämpats och olika former av kustförsvar utvecklats och försvunnit. Här har befolkningen levt och verkat och kämpat mot väder och vind och skaffat sig ett levebröd i svåra tider. De har jagat och fiskat på olika sätt, en födkrok där tillvägagångssätt och metoder förändrats över tid. När motbokssystemet infördes i Sverige bedrevs en omfattande spritsmuggling i skärgården. Att lura kustbevakning och tullare gav en extra fjäder i hatten.  

En rik båtbyggartradition gör sig påmind med rötter långt tillbaka i tiden, redan före vikingatiden. På 1600-talet utvecklades systemet med lotsar som möjliggjorde säker navigation för handelsfartyg och krigsfartyg när Sverige växte som stormakt runt hela Östersjön. Ett flertal konstnärer och författare har levt och verkat i skärgården och funnit motiv för skapande i text och bild. Här fann också de bättre bemedlade under 1800-talet ett sommarparadis och lät bygga en villa eller spenderade tid på olika pensionat.


* * * * * * 


Jag tänker att den författare och det förlag som under lång tid arbetat med texter, bilder, form och gemensam tanke måste känna sig nöjda och en smula utpumpade när boken ligger på bordet.  Så otroligt mycket arbete det måste ligga bakom en sådan här bok. Så mycket glädje, texter, samtal och reflektion som nu har genererat en färdig bok. Och därtill en riktigt fin sådan. 

Ja, den här boken var precis så fin som jag tänkte mig när jag hörde talas om den. Historia, fartyg, händelser, skärgård, platser och liv - korta texter och tillförande bilder. Rubrikerna är många, ämnena likaså. Det finns glöd, glans, slit och glädje här. 

Här - i vår vackra skärgård - har människor levt, brukat, slitit och njutit. De har levt hårda liv, rett sig själv och givit oss mat och kunskap. De har befolkat och gjort vår skärgård levande. De har givit oss historia och fantastiska miljöer. 

Johan Bjurer har samlat berättelser. Gjort dem tillgängliga, lätta att ta till sig. 

Den här boken är en riktigt fin present till den som fyller år, den som hjälpt till med hunden eller flytten eller som en härlig present till dig själv. Framför allt är det en fin bok för den som gillar vår vackra skärgård. Den hör hemma i varje stuga längs vår kust, i varje segel- eller motorbåt där man njuter vågor och vind i skärgården, eller i hus och lägenheter där intresset för vår kust frodas. 

Läs, bara läs. Njut, bara njut. Lär, bara lär. 

Välkommen till Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje

Njut dagen som den bästa! 

A.. 


* * * * * * 

#skärgårdenshistoria #johanbjurer #balkongförlag  #roslagensbokhandel #norrtälje #välkommentillbokhandeln #välkommentillnorrtälje #läsbaraläs #njutbaranjut Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...