Lejonburen - Ulrika Kärnborg
Trots att hon kämpat i åratal för att göra sig fri från kronan, ångrar hon sig nu bittert. Instängd på slottet Versailles, efter att ha mördat sin stallmästare, tänker Kristina tillbaka på sitt stormiga liv. När hon är sex år gammal dödas hennes far i kriget. Medan kungens kropp forslas från ett slagfält på kontinenten, isolerar sig änkedrottningen i sitt slott. Svarta tyger täcker hennes fönster. Hon sörjer sin make, och att hennes position är så ogynnsam. I stigande maktlöshet ser hon sitt gamla liv försvinna. Alla de viktiga besluten fattas av männen i Riksrådet. Värre är att de beslutar att skilja henne från dottern.
Drottning Kristina är ett barn, ständigt påpassat, med förväntningar på sig att axla det största av ansvar. Den unga drottningen uppfostras av kanslern Axel Oxenstierna för att ta över styret när hon har åldern inne, men förväntas framförallt bli det gynnsamma parti varpå freden kan vinnas. Vad hon själv vill är det ingen som tänker på, förrän hon tillträder tronen och själv börjar fatta beslut om hur hon vill leva sitt liv. Det blir en maktkamp på liv och död.
I Lejonburen skildrar Ulrika Kärnborg en ensam monark, hennes väg till makten och beslutet att överge den.
Ulrika Kärnborg är författare och dramatiker. Hon debuterade som skönlitterär författare 2008 med den uppmärksammade historiska romanen Myrrha, 2015 utkom Saturnus tecken, som precis som Lejonburen utspelar sig i stormaktstidens Sverige.
😏
Drottning Kristina.
Kristina Augusta, född 18 december 1626 i Stockholm i Sverige, död 19 april 1689 i Rom i Italien, var drottning av Sverige i egen rätt från 1632 till 1654, regerande från 1644.
Hur är det att vara drottning i denna tid? Hur levde Maria Eleonora och Kristina? Hur såg deras liv ut?
Ja, som kvinna, drottningkvinna, i ett krigiskt och fattigt land som Sverige, med ett regeringstid fyllt av gubbar blir livet inte överdrivet lätt. Som mor, i längtan efter sin dotter, som må vara en blivande regent, men ändock en dotter. Att bli fråntagen platsen, dotter, livet när man också förlorat sin make, kungen, ändrar verkligen livsförutsättningarna.
När X. i en bokcirkel hämtar sin bok och vi talar om kungaroch drottningar på 1600-talet säger hon, det är tur att man är född som vanlig, så man slipper de kungliga ramarna. Ja, nog må det vara lättare att vara vanligt folk, åtminstone ur vissa perspektiv. Kungligheter kunde förstås lämna staden när pesten svepte in, men det kunde inte de andra. Hur förhöll man sig till pesten? Vad gjorde man för att undkomma? Hur klarade man sig?
Drottningmamman Maria Eleonora och drottning Kristina lever sina liv som tiden och seden kräver. De försöker leva med utgångspunkt ifrån sig själva, som de är som människor i den situation rådet kräver. Det är hårt, annorlunda jmf med nu.
Vi talar om hur vi upplever historiska romaner, hur eller om vi lär oss ner eller om vi gläds eller störs av fiktionen i historien. Hur vi håller isär fakta och fantasi. Hur kan en författare veta vad som är vad? Vad är viktigt för dig eller mig? Ja, vi märker att det är olika för alla, vi lägger olika vikt, olika känsla. Någon läser för rätt fakta, någon för läsglädjen i en roman och någon bryr dig inte om rätt fakta alls.
Hur var det för en kunglighet och för en piga att leva då? Skitigt, farligt, risk för sjukdomar och herrar med synsätt annorlunda än nu. Ja, damer också förstås.
😏
#lejonburen #ulrikakärnborg #bokvalsbordet #bokcirkeln #myrrha #saturnustecken #fantastiskasamtal
#roslagensbokhandel #norrtälje #välkommentillbokhandeln #sensusnorrtälje #välkommentillnorrtälje #visitnorrtälje
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar