torsdag 10 juni 2021

En liten bok om fotboll, demokrati och hur man bygger ett samhälle - Niklas Rådström

En liten bok om fotboll, demokrati och hur man bygger ett samhälle  - Niklas Rådström

Den som påstår att fotboll bara handlar om att göra mål har inte förstått någonting om spelet. Naturligtvis handlar fotboll om att göra mål, annars vinner man inga matcher. Men att påstå att det är det som är fotboll är lika uttömmande som att om människolivet påstå att vi föds för att dö.

En liten bok om fotboll, demokrati och hur man bygger ett samhälle är en kärleksförklaring till världens populäraste sport och samtidigt en tankebok om hur vi tar hand om den värld vi tillsammans befolkar. Här visar Niklas Rådström hur supporterkultur, offsidefällor och glidtacklingar kan lära oss något om frihet och rättvisa.En liten bok om fotboll, demokrati och hur man bygger ett samhälle  - Niklas Rådström - ligger på bordet för framtida samtal. Den verkar passa sig där. 

Jag lyssnade på en SR-P1-inspelning av Lundströms bokradio där Niklas Rådström intervjuades. Jag sprang hemåt efter jobbet och lyssnade samtidigt som jag höll koll på mina fötter längs Roslagsleden. Jag höll mig på benen. 

De satt i hans trädgård, där fåglarna kvittrade, tågen lät och en helikopter passerade. Det var närvarande vackert. De talade om skrivandet, livet och döden. Ja, om hans skrivande far Pär Rådström och om Niklas Rådströms svåra sjukdom också. Framförallt talade de om hans böcker: Som har inget redan hänt och En liten bok om fotboll, demokrati och hur man bygger ett samhälle. Det var intressant lyssning och jag tror att fotbollsboken skulle passa sig väl för ett samtal i bokhandeln. Vad säger ni, kära samtalsvänner, tror ni det också?

Vill du vara med i samtalet? 

A

Länk till radioprogrammet; https://sverigesradio.se/avsnitt/1732863Som har inget redan hänt - Niklas Rådström

Vid ett läkarbesök en sommarförmiddag får Niklas Rådström det oväntade beskedet att han har en allvarlig akut blodcancersjukdom. Tre dagar senare får han sin första cellgiftsbehandling.

Som har inget redan hänt berättar både om en tre år lång leukemibehandling och om författarens tidiga uppväxt som ensambarn i en sönderfallande familj. Det är en gripande och vidöppen bild av livet när verkligheten ställs på sin spets och en reflektion över vad som till sist är viktigt i tillvaron. En berättelse i dödens närhet och samtidigt en livsbejakande skildring fylld av förtrollande ljus och skugga.
Och lite mer om...

En liten bok om fotboll, demokrati och hur man bygger ett samhälle  - Niklas Rådström.

Fotboll. Det är ett spel, en lek, men det är också allvar. Vi gör det tillsammans. Det är en tävling. Någon vill vinna. De bildar strategier, spanar på motståndaren, gör sitt allra bästa för att vinna. De gör det utifrån ett givet regelsystem. De - båda lagen var för sig men ändå tillsammans. De följer reglerna, anstränger sig för att ta kommandot, men är acceptabelt nöjda när förlusten ändå visar sig. De har gjort sitt bästa. De har deltagit, varit schysta och gjort så gott de har kunnat. I nästa match kanske de vinner, om de spelar sina kort väl. 

Samma sak gäller för demokratin, eller hur? Vi bygger demokrati och samhälle utifrån ett gemensamt regelsystem, rättar oss, försöker, bildar strategier inom ramarna. Vi gillar inte allt, men det mesta. Ibland letar vi förändringsmöjligheter, debatterar inom systemet. Vi tävlar och umgås inom systemet. 

A..#enlitenbokomfotboll  #somharingetredanhänt  #niklasrådström #demokratiskasamtal #sensusnorrtälje #lundströmsbokradio #sverigesradio #roslagsleden  #roslagensbokhandel #enriktigbokhandel #handlalokalt #ettlevanderoslagen #bokvalsbordet #bokcirkeln #välkommentillbokhandeln #dinlokalabokhandel #smultronstället #visitsweden #visitroslagen #roslagenspärlor #kulturiroslagen #baraettkapiteltill  #läsbaraläs  
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...