onsdag 11 november 2020

Mitt Roslagen 11/11-20

Mitt Roslagen -  Norrtälje
onsdag den 11/11 2020.Det är lite deppigt nu. Människor är rädda. Det gör ont i själen att veta att människor är rädda. Om de inte vågar gå ut blir konsekvensen att företagarna går på knäna. Det är tufft att gå på knäna, så jag springer hellre i trappor, cyklar eller tar en promenad till den som behöver hjälp. Den som inte törs eller vill gå ut p g a coronan får ju inte stå utan böcker. Slå en signal eller mejla, så försöker jag hjälpa.


Jag blir glad av er som tar er till bokhandeln. Ni gör skillnad både för mig i butiken och för den ni hjälper till läsning. Oftast är det förstås er själva ni hjälper, men ibland också andra. Båda är bra. Läsomsorgen skapar glädje. Frånvaron skapar å andra sidan sorg. Jag minns kvinnan som förbjudits av sin dotter att gå till bokhandeln. Hon satt utanför på torget och njöt av solen, men hon kunde inte gå in. Dottern var i närheten. Jag längtar så, sa hon tyst, jag längtar så. Det gör ont i min själ, när jag tänker på detta. Jag önskar att jag visste vad hon heter eller var jag kan finna henne. Den som är en läsande människa som inte får nytt att utmana sig med, riskerar hälsa och tanke. Jag önskar att jag visste hur hon har det. 


Dottern av Lena Andersson är för övrigt en bok att läsa. Man kan skratta, gråta, svära och undra. Kanske är just det definitionen på en bra bok? Känslorna, värmen, irritationen och glädjen gör skillnad både i läsningen och i livet. “Jag måste lägga bort boken en stund för jag blev så arg” - eller “Jag måste lägga bort boken en stund för den måste räcka länge” hör jag någon säga. Ja, på´t igen, heja, heja, för mer njutning till själen. Jag jämför liv, läsning och de tankar som väcks. Jag läser, lyssnar på människors tankar om läsning och jag lär mig lite mer. Dag för dag, varje dag. 


Kanske är omsorg om andra särskilt viktig i dessa tider. Det gäller att se och lyssna. Ensamhet är inte att leka med. Det riskerar att leda till depp, som ju inte skapar väl för hälsan. Det är lite tur att man också kan mötas digitalt, även om det inte på långa vägar är detsamma som att mötas i verkliga livet. Vi möts ju i bokhandeln för samtal om viktiga frågor, så vi vet hur det är. Det skapar verkligen plus. Motsatsen, att inte mötas, vore verkligt trist. Vi måste förstås göra det med ansvar och omsorg. Ingen vill bli smittad, så riktigt god distans gäller alltid och alla. Jag ordnar sprit till fikat när vi ses härnäst. Friska möten och goda samtal är guld för själen.


Guld för själen är också god livsinsikt, hur svår den än är att uppnå. Det kan vi begrunda med hjälp av Jag kan ha fel av Björn Natthiko Lindeblad. Han sommarpratade i P1 i somras, är civilekonom,men gick vidare till en tillvaro som buddhistmunk där självreflektion är av betydelse. Reflektion över livet lär man behöva om man drabbas av fasansfulla sjukdomar, som t ex ALS. Han vet. Vad är vad och hur lever vi våra liv?  


Just nu lägger vi fokus på; en bok i var mans & kvinnas hand, samtal (i fysiska möten) mellan människor som behöver lufta sina tankar, riktigt fika och sprit till den som inte bär på egen. Jag ser också fram emot att trappspringa och cykla runt på stan lite mer, eftersom jag peppar för läsning även för den som inte kan ta sig till butiken. Rörelse gör mig gott. 


Låt oss hjälpas åt här; pepp för god hälsa genom rörelse och härlig läsglädje. 


Håll distans och njut av dagen


Välkommen till bokhandeln idag! 


Anette Grinde

Bokhandlerskans medverkan i Mitt Roslagen 2020!


Mitt Roslagen nr 25/11 2020; https://issuu.com/mittro/docs/mittroslagen201125

Mitt Roslagen nr 11/11 2020; https://issuu.com/mittro/docs/mittroslagen_201111

Mitt Roslagen nr 28/10 2020; https://issuu.com/mittro/docs/mittroslagen_201028

Mitt Roslagen nr 14/10 2020; https://issuu.com/mittro/docs/mittroslagen_201014

Mitt Roslagen nr 30/9 2020; https://issuu.com/mittro/docs/mittroslagen_200930

Mitt Roslagen nr 16/9 2020; https://issuu.com/mittro/docs/mittroslagen_200916

Mitt Roslagen nr 26/8 2020; https://issuu.com/mittro/docs/mittroslagen200826

Mitt Roslagen nr 12/8 2020; https://issuu.com/mittro/docs/mittroslagen_200812

Mitt Roslagen nr 15/7 2020; https://issuu.com/mittro/docs/mittroslagen_200715Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...