måndag 2 november 2020

Boktips barn & ungdom & vuxna - Mitt Roslagen - nr 28/10 2020Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (ALMA-priset) är ett internationellt litteraturpris som instiftades 2002 av Sveriges regering för att hedra minnet av författaren Astrid Lindgren. Varje år belönas personer och organisationer, oavsett språk eller nationalitet, vars verk eller arbete håller högsta konstnärliga kvalitet och präglas av den humanistiska anda som förknippas med Astrid Lindgren. 


Brun flicka drömmer (unga vuxna + vuxna) - Jacqueline Woodson - ALMA-priset 2018 (finns i pocket)


Brun flicka drömmer är Jacqueline Woodsons memoarer skrivna på fri vers. Hon skildrar sin uppväxt i South Carolina och i New York och hur det var att växa upp som svart flicka i USA på 1960- och 1970-talet. Ömsint och starkt leder varje rad in i barnets sökande efter tillhörighet och en plats i världen.


Det är en viktig berättelse, berättad med varlig poesi.


Molnbullar (3-6 år) Baek Heena - ALMA-priset 2020


Molnbullar handlar om två små katter som vaknar tidigt en morgon och går ut för att titta på regnet när de ser en bit moln som fastnat på en trädgren. De tar med molnet hem till sin mamma som bakar små bullar på det. När de äter av bullarna börjar de sväva, och bestämmer sig för att flyga med en bulle till deras pappa som var sen när han gick iväg till jobbet. När de hittar pappan sitter han fast i en bilkö på en fullsatt buss. Barnen ger honom en bulle så att han också kan flyga och komma fram i tid till jobbet i tid.


Baek Heena gör bilderböcker med mycket stor omsorg. 


Ärr - Audur Ava Ólafsdóttir (vuxna) - ingår i projektet Kura skymning - Föreningen Norden. 


Jónas är 49 år, islänning, frånskild, besatt av att reparera saker, och det är länge sedan han kände en kvinnas kropp nära sin egen. Han har tappat lusten att leva, frågan är bara hur han ska göra. Han besöker sin gamla mor, som glömmer besöket fem minuter senare. Han försöker låna ett gevär av sin gode vän Svanur som bara vill tala om annat. För att hans enda dotter Gudrun inte ska behöva ta hand om hans döda kropp, reser han utomlands, till ett land utan namn, och tar in på Hotel Silence. Han ger sig själv sju dagar att lyckas, skapelsen baklänges liksom. Under tiden upptäcker han saker han inte visste om både sina egna, och andras, ärr. 

 

Ärr är boken att läsa i årets projekt Kura skymning - som ingår i den Nordiska litteraturveckan. Då ska samma bok läsas samtidigt i hela Norden och i Baltikum, liksom av övriga Norden-intresserade institutioner runtom i världen. Projektet, som administreras av Föreningen Norden - som har en aktiv lokalavdelning i Norrtälje - verkar för att sprida högläsningens form, nordisk litteratur samt nordisk berättartradition. Evenemanget går av stapeln i början av november. Hör av dig till Föreningen Norden om du vill delta. Boken finns i bokhandeln. 


A..Ovanstående text är publicerad i Mitt Roslagen nr 28/10 2020. Tidningen hittas här - och texten finns på sidan 24


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...