fredag 31 januari 2020

Zozo & kritorna - Elina Garp & Moa Graaf

Vi är olika. Alla barn och föräldrar är olika. Världen och kärleken visas olika. Barnen utforskar, busar och skrattar olika. För hur kan det annars vara? Barnen är busiga, utforskande, men är ändå alldeles fantastiska och vi älskar dem ändå när de gör något de kanske inte borde. Just kärleken är så viktig i barnens uppväxt. De är små liv som ska formas, fostras, lära sig och bli något stort och större, något som ska lysa på vår och andras himmel. Lysa, nu och sen. Barnen och vi vuxna tillsammans. Någon - föräldrar och andra vuxna - ska alltid finnas omkring dem, någon som ska visa kärlek och värme till dem och andra, både nu och sen. Visa vägen och riktningen.


För att visa kärlek, för att bli en fantastisk person behöver vi mötas av kärlek, ja, tonvis av kärlek, även när vi gör bus som vi inte riktigt borde.

Zozo vaknar mitt i natten. Det är mörkt och tyst i lägenheten, föräldrarna sover. Barnet vill inte ligga kvar i sängen, så det går upp, fångar med sig en nalle och går på äventyr mitt i natten. Zoxo är inte rädd, utan trygg i sitt hem. Vad hittar hen på, när hen nu inte kan sova?

Zozo och nallen utforskar lägenheten, mitt i natten, i mörkret. Zozo undviker att snubbla på leksakerna på golvet, känner på växterna och tassar runt. Nallen följer med. Pappa vaknar och ser att Zozo är uppe. Oj oj oj! säger han, när han upptäcker att hela väggen är nymålad med de fina kritorna.

Oj, oj, oj, kan man tänka när Zozo har ritat på väggen och pappan kommer upp mitt i natten. Oj, oj, oj, hur ska vi, som vuxna göra nu? Hur bemöter vi det här bäst? Hur ska vi tala med barnet? Vilka frågor ska vi ställa, som barnet kan fundera kring? Vad är bra och vad kan vi göra på annat sätt?

Oj, oj, oj - så mycket kärlek det finns för barnet mitt i natten, när man upptäcker det tassande uppe i natten. Här finns kärlek, möjligheter till samtal och text och bild som visar vägen till tankar om lika och olika. För just det, lika och olika, är ju precis vad vi är.

Den här boken passar fint att läsa med glin som är omkring 0-3 år. Här finns massor att prata om, minsann.

Bus och skoj. Kärlek och värme. Trygghet och lika. Fast också olika. Just som vi är.

Välkommen till bokhandeln idag!

A..


--- --- ---


Om bokhandlerskan tolkar saken rätt så byggdes den östra delen av vårt hus (Ryssladan) under 1730-talet - ja, efter rysshärjningarna i bygden (1719). Den västra delen av huset sägs vara byggd under 1800-talet. Mer exakt när och varför byggnaderna byggdes är ännu förlagt i dunkel för bokhandlerskan, men vilken dag som helst kommer säkert någon av guiderna i bygden in i butiken med en fin kopia av handlingar som styrker vad, när, hur och varför rörande alla frågor som rör det fantastiska lilla (eller ganska stora) huset som vi huserar i.1938 Wallinska gårdarna, Lilla torget, Norrtälje. 

Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje bor nu (2020) i det högra huset på bilden. 
Ja, bokhandel har bott i Wallinska gårdarna under ganska många år. 

 (Se här för bokhandelns historia). 

Då, förr i tiden, huserade Missionsbokhandeln i den norra byggnaden. 
 Hur länge fanns den där, tro? Vem/vilka drev Missionsbokhandeln?


#elinagarp #moagraaf #olikaförlag #enriktigbokhandel
 #dinlokalabokhandel #roslagensbokhandel #norrtälje
#wallinskagårdarna 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...