onsdag 15 januari 2020

Jägarinnan - Kate Quinn

Sibirien, före kriget: När andra världskriget närmar sig sätter stridspiloten Nina Markova allt på spel och ansluter till Natthäxorna, ett kvinnligt bombregemente. Efter många, många flygningar hamnar hon bakom fiende- linjen, plötsligt i händerna på den ökända mördaren Jägarinnan och tvingas uppbåda all sin styrka och list för att överleva. 

Köln, 1950: Efter krigsslutet lämnar den brittiska krigskorrespondenten Ian Graham journalistiken för att leta upp nazistiska krigsförbrytare. Ett mål kvarstår: Jägarinnan. För att hitta henne samarbetar han med Tony, som kontaktar stridspiloten Nina. Nina är det enda vittne som lyckats fly från henne levande. 

Boston, 1946: Sjuttonåriga Jordan McBride blir lycklig när hennes pappa, som varit änkling under en lång tid, äntligen träffar en ny kvinna. Hon märker snart att den milda tyskan döljer något. Jordan börjar gräva i sin nya styvmors bakgrund och inser snart att hon bär på stora hemligheter. 

Tre - eller kanske fler - människoöden flätas samman i Kate Quinns nya verk om kvinnligt mod, oväntad vänskap och familjehemligheter under andra världskriget.

Nej, den här boken innehåller inte så mycket krig även om den gör återkopplingar till kriget och livet under den perioden, men den innehåller många personliga kopplingar och förvecklingar som på ett eller annat sätt för berättelserna framåt. Hur påverkas vi av händelser i våra liv, hur skadas vi och hur drivs vi framåt?

Vi kan här t ex fundera kring hur vi blir, hur vi kan eller inte och vem som drabbas av kärleken och omsorgen - och varför. Människor utvecklas och förändras genom årens lopp, konsekvenserna sprids till fler och livet förändras. Hur ser karaktärerna Jordan, Nina, Ian, Tony och Ruth ut? Hur präglas de och hur påverkar de andra? Hur har författaren lyckas skapa karaktärerna?

Det här är en bok om kärlek, om  hämnd, om rättvisa, om rädsla, om kunskap och om idoghet. Ja, inte bara, det finns förstås väldigt mycket mer. Det finns många bottnar här som tål att funderas över.

En skön läshörna, en varm filt över benen, en kopp varmt te och en bok är något väldigt tillförande denna mörka och regnblåsiga årstid, eller hur?

Välkommen till bokhandeln för införskaffande av en riktigt bra bok. Vad passar just dig?

A..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...