tisdag 21 januari 2020

Mjölkbudet - Anna Burns (Man Bookerpriset 2018)


Mjölkbudet. Hon är arton år och bor i en no-go-zon, hon rör sig gärna till fots. Här är det farligt att äga reservdelar till en Bentley, eftersom bilmärket kommer från ockupationsmakten. Han som kanske är hennes pojkvän flyttar runt delarna i sitt hem för att inte bli avslöjad. Och mannen som kallas för mjölkbudet verkar följa efter henne, med oklart uppsåt. Här råder en latent militär konflikt, i vilken alla på ett eller annat sätt är indragna. Rykten florerar, stadens hundar avlivas över en natt. Med stort siktdjup tecknar Anna Burns en ung flickas utsatta position i ett religiöst, traditionellt samhälle, där paranoian sedan länge ockuperar människornas kroppar. 

 Anna Burns föddes 1962 i Belfast, Nordirland. Mjölkbudet, som belönades med Man Booker-priset 2018, National Book Critics Circle Award och flera andra utmärkelser, är den första av hennes böcker som översätts till svenska.

Mjölkbudet - Anna Burns - erhöll Man bookerpriset 2018.

Mjölkbudet är den första av hennes böcker som översatts till svenska och vi ska läsa den i en bokcirkeln. Jag påbörjar läsningen och fångas omedelbart av texten som är helt annorlunda än min senaste läsning (Årsboken av Sven Olov Karlsson). Just det är fantastiskt, roligt och intressant - hur otroligt olika läsning är. Allt olika. All fantasi. Alla ord. Alla sammanhang. All text. Olika, men intressant, spännande, annorlunda och pockar på läsning.

Ja, som en märklig fröjd även om jag förstår att det kan komma att bli tufft. Också Årsboken var tuff, trots att DN skrev att det var vardagligt och trivialt.

Meningarna är så långa och vindlande att man blir andfådd - ska jag läsa fort eller långsamt? Jag riskerade att missa min hållplats på väg hemåt, när jag fångades av boken och läste hela meningar om livets tvära kast, där varje aspekt av varje fråga måste avhandlas och rymmas i en mening. Som tur är vet busschauffören att jag ska av - ja, var jag ska av. Det är tur när man får en uppslukande bok i sin hand.

Det här blir skoj. Annorlunda skoj.

A..


#annaburns #mjölkbudet #nirstedtlitteratur  #roslagensbokhandel  #enriktigbokhandel  #norrtälje  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...