Bokhandelns historia

Den vänstra byggnaden på koppen
är alltså den norra - och den högra bör
därmed vara den södra. Vi "bor"
i den högra & södra byggnaden
- på Lilla torget i Norrtälje.
Yvonne och Krister Svensson startade Roslagsbokhandel den 1/5-1985. Svenssons köpte den dåvarande Barnens Bokhandel av Marianne von Baumgarten Lindberg. Bokhandeln låg då på Tillfällegatan (där det nu ligger ett hus med lärkträfasad).

- Butiken låg till höger om ingången och en antikhandel låg till vänster, minns Yvonne. Yvonne Svensson säger att det inte fanns någon toalett eller vatten och de höll till i ett rum med ett litet utrymme som tidigare varit potatiskällare. - Det var en Andersson som tidigare haft en grönsaksaffär där, minns hon.

Roslagsbokhandeln fanns i dessa lokaler - på Tillfällegatan - under perioden 1985-1989. 1989 fick de en förfrågan om att dela det norra huset av de Wallinska gårdarna med den privata turistbyrån. Yvonne Svensson skötte turistbyrån i tio månader, och med hjälp av annan personal under sommarens två månader. Yvonne hälsar att de blev duktiga på att både serva turister och sköta bokhandeln. Hon berättar också att de hade ett gott samarbete med skolorna i bygden, där hon åkte ut och pratade böcker med eleverna, att skolorna kom och besökte butiken där eleverna fick välja vilka böcker de ville läsa. Butiken plastade böckerna och levererade sen till skolbiblioteken.

1992 flyttade Roslagsbokhandeln till Sjötullsgatan, det rosa huset, och blev kvar där till 1997. 1997 gick flyttlasset tillbaka till Lilla torget och nu till den södra byggnaden av de Wallinska gårdarna, alltså där bokhandeln är nu.

Vaxholmsbokhandlaren Claes Eriksson tog över ägarskapet av bokhandeln 2012 och drev den till 2014 då Tomas & Marie Ronqvist övertog butiken (genom förvärv av bolaget Roslagens bokhandel AB, 556355-4434). Anette Grinde förvärvade - genom NaturNära Äventyr i Sverige AB - delar av inkråmet från Roslagens bokhandel AB per den 1 december 2017 och driver nu butiken i den södra av Wallinska gårdarna belägen vid Lilla torget i Norrtälje.

Yvonne Svensson noterar att bokhandeln har funnits som Roslagsbokhandeln i 33 år (2018), även om den för några år sedan bytte namn till Roslagens bokhandel och nu heter Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje.

Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje drivs alltså nu i NaturNära Äventyr i Sverige AB - med Anette Grinde vid rodret. Bolaget ägdes, formellt, av Anette Grinde och Leif Hemlin tillsammans fram t o m den 31/5-23. Fr o m den 1/6-23 ägs bolaget i sin helhet av Anette Grinde. 

Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje är medlem i Svenska bokhandlareföreningen. 

Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje är sedan några år tillbaka den enda bokhandeln i Norrtälje.

Om bokhandlerskan tolkar saken rätt så byggdes den östra delen av vårt hus (Ryssladan) under 1730-talet - ja, efter rysshärjningarna i bygden (1719). Den västra delen av huset sägs vara byggd under tidigt 1800-tal. Mer exakt när och varför byggnaderna byggdes är ännu förlagt i dunkel för bokhandlerskan, men vilken dag som helst kommer säkert någon av guiderna i bygden in i butiken med en fin kopia av handlingar som styrker vad, när, hur och varför rörande alla frågor som rör det fantastiska lilla (eller ganska stora) huset som vi huserar i. 

Anette Grinde
#bokhandlerskan 
Roslagens bokhandel vid Lilla torget i NorrtäljeFoto från facebookgruppen Minns ditt Norrtälje (mitten av 1900-talet)


Foto från facebookgruppen Minns ditt Norrtälje (tidigt 1900-tal?)

Foto Anette Grinde (2018)

Under vilken period låg Missionsbokhandeln i det norra huset?

Ja, det här lilla vykortet skulle vi vilja få vår hand på. Så söt. Så fin.


Klicka på bilden - för att komma till texten
om fordonets historia (annan blogg)


Lilla torget i Norrtälje - före fontänen byggnation.
Inga silosar verkar ännu ha byggts i hamnen. 


Sommar 2020 
Norrtelje Tidning julnummer 1962

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...