söndag 26 januari 2020

Att vara utlänning...Brittas vardagsrum är en podcast där Britta Hermansson samtalar med olika inbjudna gäster om ”livet under ytan”.

Från och med 2017 produceras podcasten i samarbete med studieförbundet Bilda - och hittas på Bildas hemsida. Jag lyssnar till en podd därifrån - där ett samtal finns mellan programledaren Britta Hermansson och författaren Linda Olsson, som bl a har skrivit Nu vill jag sjunga dig milda sånger, I skymningen sjunger koltrasten och Det goda inom dig.

De talar om Linda Olsson, hennes liv och hennes författarskap. De talar t ex om utanförskap/hemma, hemlängtan, med mera - som kan hända när man är utlänning. Och faktumet att man blir det var än man är, när man flyttat utomlands och varit där i många år. Eller kan bli, för det är ju inte någon lag på det. Du riskerar att bli utlänning - vare sig du är borta eller "hemma". 

Vi talade häromdagen, i en bokcirkel, om denna sorts utanförskap - när vi hade läst Sörjen som blev, Anna Takanen. Däri var det finnarna (några, inte alla) som blev mobbade för att de var finnar (fast det kanske bara var det till namnet). Vi talade om utanförskapet att vara någon annan, som man inte kan göra något åt - alltså vad andra tycker, utan ens egen påverkan. Att inte vara hemma, för att andra betraktar en som inte hemmavarande. Språket, utseendet, namnet kan göra skillnaden och människors intresse av att dela in oss, varandra i fack. Jag tänker att det är nyttigt att veta, försöka sätta oss in i känslan, för oss som inte har samma erfarenheter. Det är inte säkert att sorgen och utanförskapet syns på utsidan eller att vi riktigt kan förstå hur det känns. Utsidan och det utåtriktade samtalet är ju inte detsamma som människors tankar och insida, för det krävs ett fördjupat samtal (vilket vi ibland får i cirklarna).

I podden talar de också om längtan. De talar om risken för depression om/när man inte har någon längtan. När livet är i ett stillastående riskerar vi att hamna där - ja, vi behöver längta, eller hur?

Samtalet, reflektionen, är synnerligen intressant. Hur är vi? Hur mår vi? Hur tänker och gör vi, egentligen? Vad kan jag lära mig av andra människor?

Just samtalet är så innerligt viktigt, tänker jag. Därför är jag så otroligt tacksam för bokhandelns bokcirklar. Det är samtal, människor, känslor och ny kunskap där. Det är fördjupande för livet.

A..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...