torsdag 31 augusti 2023

Brottsplats Skolan. Vittnesmål från en pågående kris. Vesna Prekopic.


Brottsplats Skolan. Vittnesmål från en pågående kris. 

Vesna Prekopic. 



Brottsplats: Skolan är en berättelse om misslyckande.

Dels Vesna Prekopics eget. Efter mer än ett decenniums framgångsrikt arbete som lärare och skolledare, fick hon möjlighet att som rektor själv ta över en nystartad skola. Fylld av idealism och visioner mötte hon barnen och deras föräldrar. Mindre än ett år senare hotad och spottad på av sina elever, på gränsen till utbrändhet på grund av övermäktig arbetsbelastning bedömde hennes chefer att det var för farligt för henne att jobba kvar på skolan.

I de erfarenheter som Vesna Prekopic gjorde finns en större berättelse. För Brottsplats: Skolan handlar inte minst om samhällets misslyckande.

Nästan varannan elev i årskurs nio uppger numera att de utsatts för stöld, våld, hot, rån eller sexualbrott samtidigt har hoten och våldet mot lärare och rektorer exploderat. Sedan 2012 har antalet anmälningar till Arbetsmiljöverket mer än fördubblats. Den institution som har ansvar för att ge våra barn utbildning och trygghet, är idag den vanligaste brottsplatsen i Sverige vad gäller misshandel och sexuella kränkningar.Hur kunde det gå så fel? I Brottsplats: Skolan möter Vesna Prekopic lärare, skolledare, forskare och politiker. Hennes undersökning tecknar en bild av hur världens viktigaste arbetsplats blev en av de farligaste men leder också fram till en tanke om vad vi kan göra åt det.



Brottsplats Skolan. Vittnesmål från en pågående kris. 

Vesna Prekopic. 



Berättelsen om skolan är inte en berättelse, det är många. Varje lärare, ledare, forskare, politiker och elev har olika bilder. För de vuxna är det här en farlig arbetsplats, ja, också för eleverna. Våld och hot är inget någon vill möta, vare sig de vuxna eller barn/ungdomarna. Där skolan är ett misslyckande måste vi komma till rätta. Hur gör vi det? Vi kan göra som Vesna Prekopic - skriva en bok med flera berättelser. Det är inte alla berättelser, det är inte ett definitivt dokument, men det är viktiga berättelser. Det här är inte alla skolor, men det är viktiga berättelser från skolor som berörs. Och människor som kommer att påverkas under resten av livet. För det är det som händer när saker går åt skogen. Vad kan vi göra mer? Ja, kanske kan vi prata om saken och se vad som kan bli bättre. Det är tid för förändring, eller hur? 

Vad sägs om att läsa boken och prata om saken? Låt oss läsa boken och sen samla oss till samtal. Ska jag höra med Vesna Prekopic om hon vill komma och tala om sina erfarenheter? Eller tänker våra ledare, lärare, tjänstemän och politiker att våra förutsättningar är helt annorlunda?

Vad säger vi om skolan som arbetsplats, läroplats eller brottsplats?

Låt oss tala om skolan som världens viktigaste utvecklingsplats, en sådan som påverkar livet i positiv riktning, fyller oss med glädje och kunskap! Det är väl vår riktning?

A..


#Brottsplatsskolan #vesnaprekopic #volanteförlag #volante 
#roslagensbokhandel #kulturtorget #platsendärsamtalförs 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...