onsdag 9 augusti 2023

Haralds mamma. Johanna Frid.

 

Svärdotter och svärmor möts på en flygplats. Under ett dygn inväntar de ett försenat plan och alltefter timmarna går blir konfrontationerna mer obönhörliga. Vad händer när man inser att man plötsligt är tre personer i en parrelation?

”Jag var inte tillfångatagen. Jag satt inte gisslan. Jag var inte i helvetet. Det var inte djävulen som slagit sig ner vid mitt bord för ett kort småprat. Djävulen hade bockfot. Djävulen drack inte päronfestis. Haralds mamma var en helt vanlig kvinna som ville träffa sin son efter att han tillbringat sex veckor på ett behandlingshem i norska fjällen. Den stora frågan var varför jag var där och vill träffa hennes son efter att han tillbringat sex veckor på ett behandlingshem i norska fjällen.”

Haralds mamma är Johanna Frids återkomst efter genombrottsromanen Nora eller Brinn Oslo brinn.


Haralds mamma. Johanna Frid.  

En mor, hur är vi som mödrar? 

Mor och son. Om konsten att göra sig fri, eller inte. Vem vill? Varför inte? Hur är det att vara förälder och inte kunna släppa taget? Hur är det att vara son och inte kunna göra sig fri. Kärlek i all ära, men vad händer med livet när ett barn (här vuxen) inte får växa själv?? 

En svärmor. Vad är svärmoderns roll i en ny relation? 

Hur kan en mor tänka för att göra det bra för sin son i hans nya relation? Vilka insikter krävs för att en människa ska hantera sitt liv. Modern, sonen och svärdottern har alla sina preferenser och egenskaper. Hur kan de få ett gott liv tillsammans och var för sig? 

Medberoende. 

Vem är medberoende i berättelsen? Varifrån kommer det destruktiva? Vem triggar vem? Hur påverkas vi av andra och av livets omständigheter? 

Vem gör vem till missbrukare?

Vem är egentligen missbrukare i berättelsen? Här finns droger, alkohol, makt, människor som inte kan släppa taget. Är det livet, omständigheterna, uppväxten och gränssättningar som gör missbruk och destruktivitet eller är vi bara i händerna på våra egna gener? Vad gör någon till en missbrukare och varför händer det? Är livet arv och miljö eller kan vi göra annat åt det? 

Hur får vi hjälp av varandra och av samhället?

Någon säger: du måste ta hjälp när du mår illa, men hur kan vi när vi inte hittar rätt. Vi, oavsett vem i processen vi är, behöver den hjälp som krävs utifrån vilka vi är som personer och det vi har omkring oss. Det är väldigt olika, men är en förutsättning för framgång i en behandling vare sig det rör droger, alkohol, medberoende eller ohanterbara svärmödrar. 

Hur mycket ska var och en försöka?

Ja, så länge vi orkar och kan, tills hoppet är ute för allt det vi har tillsammans. 

Har berättelsen likheter med Lina Wolffs senaste roman Djävulsgreppet?

"Den stora frågan var varför jag var där och vill träffa hennes son efter att han tillbringat sex veckor på ett behandlingshem i norska fjällen."  - Ja, varför är hon där? Varför insisterar hon? 


Jag ber att få tackar min bokcirkelgrupp för ett finfint samtal om Haralds mamma, där vi t ex talar om karaktärer, egenskaper, generaliseringar och detaljer, men också om hur vi själva upprörs och varför. 

Hur kommer det sig att vi/någon irriterar oss/sig på en karaktär i en bok? Kommer hen för nära oss själva? Hur är vi själva, som människor, i vår läsning - som individer och som kollektiv? 

Varför låter vi en bok komma innanför skinnet? Varför läser vi en bok två gånger innan vår bokcirkelträff? Hur talar vi i en bokcirkel? 

Att bokcirkla är guld för själen. Missa inte det! 

A..




#haraldsmamma  #JohannaFrid 

#bokvalsbordet #bokcirkel 

#roslagensbokhandel #Kulturtorget #platsendärsamtalförs 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...