tisdag 16 maj 2023

14/6-23. Inbjudan till samtal om mat och klimat.

 14/6-23. Inbjudan till samtal om mat och klimat.


Vad
; samtal om mat och klimat - med utgångspunkt från våra lokala matproducenter och våra lokala förutsättningar. Hur gör vi bäst här, som också är bäst för jordens alla. 

Vem talar; lokala matproducenter (flera olika, tex Anette Gustawson - Billinge gård, Gabis granna grönsker.. mfl)

När; Onsdag 14 juni 2023, kl 1815

Var; bokhandeln, Kulturtorget, Norrtälje (om inte cafeet intill lever, för då är vi gärna där).

Kostnadsfritt - förutom att du behöver (måste!) köpa fika om vi är på fiket. Om fiket inte har verksamhet, så är vi i bokhandeln.

Föranmälan; Ja, snarast till bokhandeln tfn 0708905731 eller mejl; info@ roslagensbokhandel.se eller på plats i butiken.  

Vi talar om klimatförändringar och klimatfrågor. Vi studiecirklar om Greta Thunbergs bok Klimatboken och intresserar oss för frågor som t ex solceller, skog, insekter, mat, kläder, plaster och vatten. Vi har tidigare talat om klimatet och maten, där samtalet i hög grad kretsade kring den globala situationen. Nu vill vi placera oss på den lokala nivån, se vad vi kan göra själva och vad vi vill ha  på vårt matbord som påverkar miljö och klimat på ett bra sätt. Vi vill se om vårt lokala samhälle och vi vill vara klimatgoda varelser. Vi vill inte förstöra, vare sig regnskogar, jordens andningsmönster, miljö i nära eller i fjärran eller åstadkomma klimatproblem vare sig för nuvarande eller kommande generationer.

Hur ställer vi oss till frågor om mat och klimat? Vad kan vi själva göra? Vad gör våra lokala matproducenter för miljö, klimat, etiska frågor och odlingens naturpåverkan. Plus och minus. Hur blir vi bättre?

För vem; du som är intresserad av klimatfrågor, deltar i bokhandelns eller Naturskyddsföreningens klimatcirkel och/eller klimatpratar i andra konstellationer.  Ja, för dig som är intresserad av och oroad av vad som händer med vår planet. Och hur vi, du och jag, kan hantera frågan om mat och klimat för oss och våra framtida generationer.

Arrangör: Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje tillsammans med föreningen Mångfald Tillsammans. 

Väl mött!

Anette Grinde

tfn 0708905731

info (@) roslagensbokhandel.se 


Matproducenterna är ombedda att fundera kring:

Hur tänker du i din verksamhet om; mat och klimat, etik (djur, kemikalier, gaser,  kundhantering), animalisk produktion i jmf med vegetabilisk, odlingens naturpåverkan, naturens mångfald,  jordens utarmning, vilka grödor och varför, vattenkrav, med mera - det är klimatet som är det övergripande samtalet - alltså hur påverkar maten klimatet - och hur tänker du kring det när du är matproducent i Roslagen. Om man pratar bara utifrån klimatperspektiv, hur blir livet då? 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...