fredag 4 augusti 2023

Kvinna utan mask. Hanne-Vibeke Holst.

Kvinna utan mask. Hanne-Vibeke Holst.


 1930-tal. Sonja vill bli konstnär och söker sig mot sin mors vilja till en konstskola i Köpenhamn. Snart befinner hon sig i en miljö där allt tycks möjligt, där idealism och experiment frodas, och där konsten och sexualiteten blir en del av motståndet mot den framväxande nazismen. När kriget bryter ut är Sonja i Paris och hänger med surrealisterna. Allt ställs på sin spets. Hur långt är Sonja beredd att gå för att försvara sin konst, sin kärlek?

I denna verklighetsbaserade roman skildrar Hanne-Vibeke Holst mästerligt Sonja Ferlov Mancobas kompromisslösa kamp för konsten och kärleken, och tecknar samtidigt en levande bild av Europas mörkaste decennier.


När vi talar om den här boken talar vi t ex om; 

  • Hur författaren fått med många olika delar av tiden, länder och situationer. Hur snabbt demokratin monterades ner. Behöver vi vara uppmärksamma på det idag? Vem bryr sig och vem gör inte det? Hur ser det ut i olika länder? Skiljer sig Frankrike från Sverige i demonstration, uppmärksamhet, med mera? Vad gör svenskarna när/om krisen kommer?  
  • Att karaktärerna är verkliga personer - och hur vi tänker kring fakta och fiktion. Vad är sanning, hur har författaren forskat för att skriva berättelsen? 
  • vilka män som manövrerar ut kvinnorna och vilka som står vid deras sida. Och hur det sker.
  • hur människor skyddas av andra - enskilda människor som spelar roll - i olika tid. Vem utnyttjar och vem skyddar? 
  • Vilka tillfälligheter styr våra liv? 

 



Boken läggs på bokvalsbordet för bokcirklarna, 

alltså läggs fram som valbart förslag för bokcirklarna i bokhandeln..

Här hittar du mer information om bokcirklarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...