tisdag 22 augusti 2023

27/9-23. Bokprat om Öbor.

27/9-23. Bokprat om Öbor. 


Tidigare i somras släpptes boken ”Öbor – levnadsberättelser från Stockholms skärgård”. Boken innehåller personporträtt av kvinnor och män, födda på 1940-talet och tidigare, boende på öar från Gräsö i norr till Landsort i söder. En mångfacetterad samling berättelser där bokens skapare Ingrid Hedman och Ylva Bergman pratar med sina intervjupersoner om skolgång, arbete, familjeliv, fritid, båtliv, fiske och jakt, hantverk, tro och tradition. 

Den 27 september 2023 kommer de till Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje, klockan 18-20 för att berätta om boken och visa bilder. 

Varmt välkomna! 

När; 27/9-23, kl 1800-1930

Författarna Ingrid Hedman & Ylva Bergman berättar om människor, skrivande och öarna! 

Plats; Kulturtorget, platsen där samtal förs! 

Kostnadsfritt.

Föranmälan; Ja, skyndsamt till bokhandeln! 

Tfn 0708905731 - mejl; info@roslagensbokhandel - eller på plats i butiken.







Hur är det att leva som åretruntboende på en ö i Stockholms skärgård? Hur ser utmaningarna ut, glädjeämnena? Har du aldrig längtat i land? Hur är det att åldras på en ö? Och hur upplever du att skärgården har förändrats sedan du var barn?
 
De frågorna och många fler ställde vi till 16 män och kvinnor, födda på 1940-talet och tidigare, som valt att tillbringa hela – eller större delen – av sina liv ute i havsbandet. Det blev spännande samtal om allt från barndomens bullerbyskola och skandalomsusade dansbanor till omdebatterade ämnen som strandskyddet och nedläggningen av öskolorna. Men också om oron över vem som ska föra vidare familjeföretaget och kulturarvet när engagemanget hos den yngre öbefolkningen ibland brister och rädslan över att hamna på äldreboende på fastlandet. 

"Öbor" är en hyllning till den äldre generation skärgårdsbor som lagt grunden för dagens skärgårdssamhälle. Deras unika levnadsberättelser känns viktiga att dokumentera.






 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...