torsdag 31 augusti 2023

30/8-23. Vi spelade spel...


Vi spelade spelet Dictator of Sweden.
(30/8-23)

Det är svårt och klurigt, man får vara vaken och intresserad. Koncentrerad. Hur ska man annars kunna se bakom skalet på människor som försöker föra oss bakom ljuset? Vem sitter mitt emot mig egentligen? Vilken är hens agenda? 

Syftet med vårt samtal är att fundera kring demokratifrågor. Vi gjorde det genom att spela spelet Dictator of Sweden

Vi klurade och samtalade, rollspelare om att vara demokrat, diktator eller medlöpare. Vilka frågor ska man ställa till en person (som kanske ljuger) som vi vill fråga ut för att klargöra vem hen är? Hur ska man själv ställa frågorna och hur ska man tolka svaren? Mycket beror förstås på (politiska) omständigheter, men kan allt göra det? Hur kan vi se förslagen och hur kan vi blicka framåt i tiden för det som komma ska? Ett politiskt beslut eller riktning idag, med dagens omständigheter, kan ge andra konsekvenser i morgon (eller om fem år) med en annan politisk sammansättning då. Hur tänker vi kring det, när beslut fattas? Hur ser vi i vilken riktning vi är på väg? Vem ska ha makten, egentligen, och hur ser besluts- och åsiktsglidningen ut allteftersom? Vad betyder det att jag tycker på ett visst sätt? För vem spelar det roll och vad händer i förlängningen? Hur bryr jag mig och när måste jag skärpa mig? 

Om vi frågar oss: Varför ska ett beslut fattas i den här frågan? Vad gör det med vår insyn, våra beslutsvägar, våra framtida möjligheter och friheter och vad gör det med vår yttrandefrihet? Vem eller vilka fattar besluten och hur påverkar det den enskilda människans möjligheter och friheter? Är lagstiftningsmakten, det dagliga arbetet och rättsskipningen fristående från varandra? Varje fråga behöver djupdykas i, för att vi ska få ögonen på vad de säger. Kanske är det lättast att bara förbjuda, men vad blir konsekvenserna i en annan tid, den vi inte ser tydligt idag? Visst vill vi - alla - varandra väl? 

Hur kan vi bli kloka på konstigheterna i vår tid om vi inte luftar frågorna? Hur mycket måste jag kunna, vara insatt i, för att kunna delta i samtalet? Ja, vi lär oss mer i varje samtal som förs, i varje tanke som väcks, förutsatt att vi lyssnar och begrundar. Att möta människor i viktiga samtal är riktig magi, viktig magi.

Jag ber att få framföra ett stort tack, till er som deltog i spelet. NI är guld för livets själ. Tack. 

Det här är roligt! Vill du vara med och demokratiprata med oss eller spela spel som får oss att både skratta och pinas? 

Ny spelträff planeras i september och oktober 2023. Hör av dig till bokhandeln, du som vill delta! Vi har plats för fler! 

Välkommen till Kulturtorget, platsen där samtal förs! 

Tfn 0708 905 731 

mejl; info - snabel-a - roslagensbokhandel.se

Anette Grinde

Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje


  • Beskrivning av spelet bifogas som pdf till dig som har anmält dig att vara med. Läs på! Spelet finns i bokhandeln om du vill titta på´t innan vi möts för spel!
  • Tidöavtalsgranskningen bifogas till dig som ska vara med. Kan vara bra att läsa innan, för fundering kring frågor att ställa under spelets gång. 
  • Här är en annan variant på beskrivning för den som vill komplettera text med film om hur det går till.
  • Och här är lite mer info om hur spelet togs emot. 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...