onsdag 24 juli 2024

Ingenting tillhör dig. Nathacha Appanah.

 Ingenting tillhör dig. 

Nathacha Appanah. 

Elisabeth Grate bokförlag. 


Det är inte bara sorgen och ensamheten som ansätter Tara efter makens död. Inom henne stiger någonting upp och mullrar som en våg. Det är en historia som hon trodde var kvävd som kommer till liv igen, det är hon som hon var, förut, som dyker upp igen. 


En flicka med ett annat namn, som älskade att skratta och dansa, som trodde på den eviga barndomen ända tills hemlandets demoner hann ifatt henne. 


Genom Taras öde erbjuder Nathacha Appanah oss att djupdyka in i en sensuell och oförsonlig värld där man måste pressa sig till det yttersta för att bevara sin integritet. 


Nathacha Appanah, född 1973 på Mauritius, är sedan tjugofem år bosatt i Frankrike. Hon debuterade som författare 2003. Förlaget har tidigare gett ut Den siste brodern, Våldets vändkrets och Himlen över taket. 


Översättning: Maria Björkman  



Ingenting tillhör dig. 

Nathacha Appanah. 

Elisabeth Grate bokförlag. 


Hennes make dör och hennes trauma väcks till liv igen. Makens son finns för henne, älskar henne. Förstår hon det?


Jag undrar hur människor överlever tidens och platsens förtryck, hur patriarkatet överlever och kan leva vidare och hur straffen kan vara så absurda. Jag undrar hur kvinnorna kan inrätta sig så att orättvisorna kan fortgå. Kanske är det bara en fråga om makt, vare sig vi talar om kvinnor eller män. Livet styrs av den plats vi kommer ifrån, de människor vi har omkring oss och den kultur som finns just där. Var och en kan ha tur eller otur att vara född på en enskild plats, just där, av just de föräldrarna och de omständigheter som råder där. Hon, han och kulturen runt omkring. 


Jag vet inte var berättelsen utspelar sig, men jag har hela tiden Indien som min inre bild. Det behöver inte vara sant. 


Hennes uppväxt, hennes barndom, präglas av de föräldrar hon fått. De påverkar henne för att hon är deras barn och inte kan göra något åt situationen. Hon är ett barn. Vissa barn drabbas hårt, hårdare än andra. 


Hon möter kärleken i pojken. Uppslukas. Hon är inlåst, ingen bryr sig, bara han. Han låser upp hennes känslor, gör henne till sin i en värld där hon inte får vara hans. Hon älskar hela hans väsen. Hon straffas hårt. Straffas han, alls? Hon rättar sig, tvingas. Hon tvingar andra att rätta sig, men med kärlek. Det straffar sig. Hon straffas genom människans kraft, men också naturens. Hon och de andra? Hur mycket skuld och sorg lägger sig i människor? Hur mycket ryms och vad klarar man av? 


Ingenting tillhör dig, allt tas ifrån dig. Allt. Vad händer med oss då?


Hon sörjer. Hon minns. Hon återupplever. Det sitter i hennes kropp, infogat i hennes celler.


Berättelsen är grym och sorglig, men också fylld av oändlig kärlek. Hon älskar pojken, Tara och sin make. Hon gör det med allt hon har i sig. En efter en. Hur klarar man sig utan kärleken, den som tas ifrån en gång på gång? 


Elisabeth Grate bokförlag har återigen givit ut en fantastisk bok. Jag bugar och tackar för det.


Läs, bara läs.


Om Ingenting tillhör dig ska vi tala i en bokcirkel. Vi kan kanske lyfta frågor om var den utspelar sig, om farliga kontexter, om turen eller oturen att vara född till livet som kvinna, om tsunamin, om kärleken, om hur kvinnor ser till att patriarkatet håller i sig, om vad föräldrars politiska hemvist eller livsinställning gör med familjen, om naivitet och insikt. Och om Elisabeth Grates fantastiska utgivning.


A..


#Ingentingtillhördig #NathachaAppanah #mariabjörkman

#ElisabethGratebokförlag #roslagensbokhandel #kulturtorget #platsendärsamtalförs 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...