lördag 27 juli 2024

Idag är en ny dag, en fantastisk dag, en magisk dag.


Idag är en ny dag, en fantastisk dag, en magisk dag. Det är en dag med möten, skratt och allvar. Kanske också något skav som rör frågor om människor och liv.

Idag ska vi tala om böcker, skog, folkdräkter och dans. Vi ska tala om fantastiska ämnen med människor som vill lära, ja, där lust och kunskap bor. Snart ska vi också tala om död, funktionshinder och barn. Vi ska - redan idag - också vända oss till hyllan för feelgood, deckare eller historia och se vad vi hittar där. Vi ska mötas kring böcker och vad vi roas eller kan lära oss av.
 

  • Den 3 augusti ska vi folkdräktsvädra på Kulturtorget. Vill du dansa eller visa din dräkt?
  • Den 8 augusti ska vi tala om Mest kränkt vinner.
  • Den 29 augusti ska vi planeringssamtala kring sorg, funktionshinder, väntesorg och barn. 
  • Den 22 oktober ska vi tala om den vackra Häverödräkten.
  • Den 23 oktober ska vi tala om skogen, ur ägarens perspektiv - med miljö, klimat och kärleken till skogen som viktig bakgrundsbild.

Ja, det finns både skoj och allvar här. Jag tänker kring lärande, jag vill att den här platsen ska stå för det. Lärande, bildning, ny kunskap kring något vi inte fattat förr - oavsett om vi är 4, 15, 40, 62 och ett halvt eller nästan 108 år. Mer kunskap åt folket är en rolig riktning. Ja, bara för den som vill, förstås.

Jag vill be er respektera platsen, människorna och varorna. Jag ber er hålla i ordningen, tonen, lugnet, inte förstöra varorna och inte låta barnen röja. Jag ber er lämna fikat utanför.

Vi har på sistone fått många varor förstörda, för att besökare tycker om att mysa, bläddra och läsa. Inte alla, men för många. Jag förstår känslan, men resultatet är dyrt och förstörande. 

Det finns besökare som bryter upp böckerna, läser i något som ska vara fortsatt oläst och hela och det finns de som knölar in varor så de försvinner, ramlar ner bakom och/eller går sönder. Jag ber om varsamhet. Bokhandeln är en butik som vill sälja fräscha varor, det är inte ett bibliotek, inte ett uppehållsrum för lek eller läsning och det är inte ett museum. 


Välkommen till Kulturtorget, platsen där samtal förs.





#folkdräktsvädring #funktionshinder #väntesorg #häverödräkten #mestkränktvinner #planeringssamtal 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...