onsdag 24 juli 2024

Ett land utan livskraftig högkvalitativ kultur saknar en del av sin ryggrad

 


Ett land utan livskraftig högkvalitativ kultur saknar en del av sin ryggrad, säger Handelshögskolans rektor Lars Strannegård i sitt sommarprat 2024.


Han talar om att samhället prioriterar bort kulturen. Han talar om att man räknar kulturen i pengar, men att den inte kan räknas så. Kulturen är nödvändig. 


Jag tänker på politiken som missar flera frågor inom kulturen, hur den är viktig. Jag tänker på när politiken sa att ett projekt inte var rätt kultur, eftersom det viktigaste var betraktande publik, inte aktiva och tänkande barn. Jag tänker på missriktningen och hur barnen tappade platsen där fantasin fick sprudla. Kultur är (för mig) att göra, tänka, skapa, vara en aktiv del, inte bara serveras.


Jag tänker på det otroligt vackra i att företagsledare ser vad kulturen gör, vad den betyder. Hur den sätter färg, skimmer och fördjupning i människor.  Livet är mer än business, pengar och resultat. Ja, kulturen behöver pengar för att kunna verka, men resultatet räknas hem på andra sätt än som skarpa siffror. Kultur kan inte prioriteras bort. Det kan inte heller skola, sjukvård eller äldreomsorg. Kultur är ett viktigt kitt, det håller oss samman. Kultur är tanke och hälsa.


Idag ska vi prata om På insidan, en fantastisk bok om liv, kärlek, kvinnor och livsförutsättningar där mannens liv har ett annat värde än kvinnans. Och där rättssäkerhet är ett lotteri. Vi kan kanske också tala om tyst diplomati. Vilka tillfälligheter gör livet? 


Välkommen till Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje idag. Välkommen att prata om kulturaktiviteter, dans, litteratur, musik, konst, trädgård, samtal, fördjupning, rörelse eller varför inte teater. 


Välkommen,  du nya dag!


A..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...