fredag 26 juli 2024

23/10-24. Om skogen och vårt allas väl.


 

Onsdag 23 oktober 2024. Om skogen och vårt allas väl. 

Jag älskar skogen, djuren och naturen. Jag älskar barr, löv, mossa och rådjur. Jag älskar insekterna (om de inte sitter på mig). Jag älskar guckuskon och älgarna. Guckuskon behöver den fuktiga omgivande marken och skuggan. 

Vad händer med den skyddade växten när skogen rasat i stormen och livsförutsättningen försvunnit?

Vi sitter i mitt vardagsrum (i bokhandeln, ja), vi talar om skog och kalhyggen, granbarkborrar och vår ljuvliga allemansrätt. Två äger skog, två äger jordbruk och en har sålt med massiv saknad. Vi talar om regler, varför de finns och vad de betyder. Vi talar om vikten av kunskap och förståelse för alla delar. 

Vi talade nyligen om stenmurar och rösen, att det finns en regel som säger att de inte får röras eller rivas. Någon blev förbannad, för att det kom nära och hen hade en stenhög på gården. Varför finns det en regel om rösen? För att djur och växter som bosatt sig ska få bo kvar, för att djur och växter är viktiga, säger någon som inte har ett störigt röse hos sig. Även de små. Det viktiga är lätt att glömma när det når oss själva, våra egna kvarter. Varför är det så och hur lär vi oss se hela bilden? Vad är vår egen roll i världens väl? Hur fogar vi samman allt det viktiga? Hur kan vi lära oss mer

Jag älskar Roslagsleden, som går genom vackra skogar, kalhyggen som sakta växer upp och längs vägar i vårt fina Roslagen. Allemansrätten och den som äger skogen ger mig möjligheten. Enskilda markägare tillåter eller inte, vårdar eller inte och bjuder in eller inte. Det är olika, för att människor möter varandra olika. Jag älskar naturen och försöker vara där det är ok, lägger fokus på att inte störa eller förstöra. Min roll är att nyttja, med omsorg och hänsyn. Att inte lämna skräp, att inte förstöra, att inte bryta sönder, att inte öppna för korna. Min roll kan också vara att lotsa andra, hjälpa, stötta och se vad som behövs. Och andras roll är att lära mig. Jag är långt ifrån fullärd, men jag söker gärna ny kunskap och andra tankespår. Du också, eller hur? 

Vi ska tala om skogen, hur det är att älska och vårda, ängslas och gråta, äga och ansvara, och också se klimatet som mitt (= skogsägarens) ansvar. Hur är det att vara skogsägare, egentligen? Vad ligger på var och ens axlar?

Vad händer med skogen när stormen drar sönder träd och toppar? Vad händer när granbarkborren knaprar i sig hälften av beståndet? Vad händer när reglerna tvingar och någon annan tycker något annat? Vad händer när det är skogsägaren som måste betala eller slita, en enskild fysisk liten person. En sån som du och jag. 

Jag hör någon säga, den regeln behöver vi inte bry oss om. (Vare sig samtalet rör skogen, rösen, soporna, skatten, dansen eller polistillstånd för marknyttjande.) Njae, tänker jag. Vi är en del av ett samhälle, vi behöver förhålla oss, hålla oss till reglerna även om/när de är besvärliga. Samhällskontraktet innebär, för mig, hänsyn till helheten. Helhet och respekt kräver kunskap. Det faller på var och en att bilda oss, hitta kunskapen, eller hur? 

Var bor fåglarna när insekterna inte finns? Vilka blommor växer utan insekterna? Hur ska skogen andas när träden dör av barkborrarna? Vad händer när skogsbränder äter skogen i en tid när klimatet spårar ur? Hur och vem betraktar naturreservatet som påverkar kringliggande skog? Varför finns reservaten? För vem, vad och varför? Behöver vi fler? Hur görs det och vem står för kostnaden? 

Vi ska prata om skogen och hur vi tänker kring den. Vi får ta en sak i taget, eftersom frågan är väldigt stor. Kunskap är fokus. Jag undrar om Länsstyrelsen eller kommunen som myndighetsutövare har skogsfolk som kan berätta om regler och dess bakgrund, en regels varför gör saker lättare att förstå. Kanske kan någon komma och få oss att se på trädet från ytterligare ett håll. Finns det fler perspektiv? Bredd i kunskap är guld för världen, bildning skapar mer för oss alla. 

Finns det fler sidor att begrunda? Jag tänker att det (alltid) finns mer att lära, så låt oss lyssna och begrunda något lite mer. 

Vill du vara en del av kunskapen? Vill du lära dig mer om skogens livsförutsättningen i den värld vi lever i idag

23 oktober talar vi ur ett (eller några få) perspektiv. Gången därpå ur ett annat. 

Välkommen till samtalet om skogen

A..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...