onsdag 17 juli 2024

I samma flod. Sofi Oksanen.




Vi har, i flera samtal i bokhandeln, talat om Sofi Oksanens bok I samma flod, om Putins krig mot kvinnorna

Det är en otroligt stark bok, välskriven och informativ. Den handlar om krig, vapen (sexuellt våld) och hur man slår sönder samhällen. Den berättar, på ett lättfattligt sätt, hur strategierna ser ut. Den ger ett gott samtalsunderlag för viktiga samtal om tex krigsstrategier, kvinnors roll i samhället och makt. Vi kan prata mycket om narrativ, för att kunna förstå varför det sexuella våldet är möjligt.

Det sexuella våldet är strukturellt, inte genomfört av tillfälliga våldsmän. Det är synnerligen väl genomtänkt, strategiskt planerat över tid. 

I samma flod behöver läsas av den som arbetar inom försvaret. Den behöver läsas av den som ska göra lumpen för att försvara land och folk. Den behöver läsas av varje lärare, särskilt de som undervisar i historia och samhällskunskap. Den behöver också läsas av varje gymnasieelev som ska vara uppdaterad om historiska händelser, som också händer idag, just nu. Och av dig som intresserar dig för historia. Eller livets vardag. Varje läsare behöver också lyfta sin fråga, sitt senaste kapitel i boken, vid köksbordet hemma, vid fikabordet på jobbet eller i ett samtal med någon strax intill. Låt frågan inte bara stanna inom dig, lyft den i samtal med andra. 

Det Oksanen berättar om är vapen som drabbar civila människor och civilsamhällen, destruktivt och avsiktligt. Det förstör människor och samhällen kanske ännu mer effektivt än en kula, en bomb eller en pansarvagn gör. Det är ändå kulorna och bomberna vi hör mest om. 

Strukturellt, inte som tillfälliga händelser. Beordrat. Våldsamt. Med narrativ, berättelser som avhumaniserar den andre. Mot civila. Som om det inte finns regler i krig. Eller i fred. 

Våld mot kvinnor är ett viktigt problem att adressera, vare sig det utövas med fysisk kraft, sexuellt eller psykiskt. Det är inte försumbart, ur något perspektiv. Frågorna om våldet, både i krig och i fred, behöver ligga högt på dagordningen på varje politikers bord. Alltid.

Jag vill verkligen tacka de grupper som valt I samma flod till läsning. Jag vill tacka för goda, lärorika samtal. Jag vill tacka för kunskapen som deltagarna i samtalen delar med sig när de reflekterar över sin läsning. Tack, samtalet ger så mycket mer till fler, det lyfter kunskapen med nya ord och ingångar. Företeelsen - samtalen - berör långt in i själen. 

Ja, I samma flod är en viktig bok att läsa. Läs den, och prata om den tillsammans med de som finns nära dig.

Välkommen till en bokcirkel. Cirklarna och samtalen står för kunskap och folkbildning, i samtal tillsammans. Det är guld för en kunskapslängtande själ.

Ett stort tack, till er som deltar. Tack!

A..




#roslagensbokhandel #kulturtorget #platsendärsamtalförs #kulturiroslagen #sofioksanen #isammaflod 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...