måndag 1 juli 2024

Ursäkta mig! Argument som driver och bromsar klimatomställning. Nina Wormbs och Maria Wolrath Söderberg.

 Ursäkta mig! Argument som driver och bromsar klimatomställning.

Nina Wormbs och Maria Wolrath Söderberg.


Brukar du också källsortera som en galning, och tänka att det i alla fall balanserar andra saker du gör som är mindre bra för klimatet? Du är inte ensam. Vi brukar resonera med oss själva om val vi gör, i både stort och smått. Vi försöker hitta ursäkter som fungerar. Det gäller också för klimatet. Och ibland hindrar det en större omställning till ett hållbart samhälle.  

Den här boken är för dig som vill ställa om och leva ett hållbart liv och som tycker att det är ganska jobbigt. Här finns exempel på hur vi resonerar när vi inte lyckas riktigt. Men också hur man kan tänka och handla annorlunda. Du kommer nog att känna igen dig. Kanske är det fortfarande jobbigt, men också hjälpsamt att se hur andra kämpar, och hur man kan hitta nya vägar.  


Nina Wormbs och Maria Wolrath Söderberg har i sin gemensamma forskning försökt förstå varför omställningen till ett hållbart samhälle går så trögt, trots att vi vet och kan så mycket. Båda arbetar för att få ut sin och andras forskning till allmänheten. Den här boken är ett exempel på det. Nina Wormbs är professor i teknikhistoria på KTH och Maria Wolrath Söderberg är docent i retorik på Södertörns högskola.


Vi pratar om klimatet. Några upprörs, några lägger ansvaret på andra och några lägger manken till i alla led. Plötsligt åker ändå hen som sorterar soporna flyg till Nice eller New York och tycker att hen gör gott nog annars. Hen hamnar på klimatminus på ett kick. Vad behöver vi - jag, du, var och en - göra för att inte bidra till ett klimatminus? Hur hittar vi vårt helhetstänk? Hur tänker vi och hur lever vi, egentligen? Är det verkligen ok att förstöra för kommande generationer? 


Elin Röös sommarpratade 2022 om ämnet, du kan lyssna på Sveriges Radios hemsida: här. Den här boken, Ursäkta mig!, går i liknande spår. Den är lätt, liten och viktig. 


Kan vi tala vidare i frågorna och se att vi, var och en, är ansvariga för jordens väl? 


Ursäkta mig! är en bok för dig som vill ha en smart och lätt introduktion till tanke, ansvar och göranden i klimatfrågorna. 


Låt oss tala om klimatfrågorna och vad var och en kan göra. 


Åk tåg. 

Avstå flyg. 

Handla lokalt. 

Handla ekologiskt, närodlat och Kravmärkt. 

Avstå plast. 

Gå över till mer vegetariskt kost. 

Sopsortera.

Pressa politiken - lokalt, nationellt och globalt - att fatta obekväma beslut som tvingar fram beteendeförändringar.

Lev enklare.

Avstå överflöd som frestar på miljön.

Kör mindre bil.

Samåk, använd allmänna kommunikationer.

Cykla, promenera.

Bilda dig. 

Argumentera över med de som vägrar att se och lyssna.

Använd inte torvjord till dina blommor eller odlingar.

Ta ansvar för jordens väl i allt du gör.

Med mera. 

Och så vidare.


#ursäktamig #klimatomställning #ninawormbs #mariawolrathsöderberg #makadam #roslagensbokhandel

 #kulturtorget 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...