Frivillig i Ukraina. Simon Olsson.
Rysslands fullskaliga invasion mot Ukraina den 24 februari 2022 kom som en chock för de flesta svenskar. Ett erövringskrig i Europa på 2000-talet hade tidigare varit närmast otänkbart. Invasionen väckte ilska men också en vilja att hjälpa till. Stora traditionella hjälporganisationer samlade in pengar till humanitärt stöd och runt om i landet togs initiativ som skulle resultera till nya, idag etablerade, volontärorganisationer som kom att agera på plats i Ukraina.
När president Zelenskyj den 27 februari grundade Internationella legionen och vädjade till utländska soldater att ansluta sig till denna var svenskar redan på väg till landet. Hundratals, om inte tusentals, svenskar ville med vapen i hand ta striden mot Ryssland och tidigt uppstod tanken att samla alla dessa i ett svensktalande förband. Någon siffra på hur många svenskar som sedan dess stridit för Ukrainas försvar finns inte, men de är många. Ett antal har betalt det högsta priset när de stupat eller svårt sårats.
I denna bok möter vi nio svenskar som frivilligt ställt upp för Ukrainas frihet. De har olika bakgrund och olika historier men kampen för Ukraina binder dem samman. Detta är personer som med risk för egna liv valt att lämna tryggheten bakom sig för att hjälpa medmänniskor i nöd. De har valt att agera på plats i Ukraina innan striden kommit till Sverige.
Frivillig i Ukraina. Simon Olsson.
Hur möter och förstår vi vår historia och de företeelser som finns i vår tid? Ja, att läsa om dem och samtala tillsammans är en viktig form. Det är folkbildande, kunskapshöjande och socialt. Det sistnämnda är viktigt ur många perspektiv, nästan oavsett ämne. När vi möter människor, med tankar, ideer och kunskap skapar vi andra spår. Det ger följdkonsekvenser, som t ex samvaro och livslust. Det ena ger det andra, bygger nya relationer och värden.
I Frivillig i Ukraina har människor berättat om sin ingång i skeenden och sitt varför när man väljer att delta i ett krig för ett annat land. Hur tänker vi som håller oss på håll och hur tänker den som vill hjälpa på plats? Hur tänker vi om varandra?
Hur ställer du dig, hur skulle du göra och hur tänker du kring Ukrainas och hela Europas väl?
Jag skulle vilja tala om fredsrörelsen, aktivism och ickevåld. Ja, det biter inte på krigets våldsamheter i Ukraina just nu, eftersom Putin uppenbart är oresonabel, men jag skulle vilja tala om det viktiga demokratiarbetet här hos oss i Sverige. Vi behöver tala mer om demokratin och hur den behöver försvaras, inte försvagas.
Krig, hat, våld, extremism, främlingsfientlighet, narrativ som avhumaniserar och diktatur är dåliga ideer, tänker jag. Hur tänker du?
Närmast i vår kalender - plats: Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje.
- 15/7-24. Roslagen för nybörjare. Platser i Roslagen. Historia, platser...
- 17/7-24. Ingegerd Smedensjö. I dina kvarter : om mäns våld mot kvinnor
- 3/8-24. Folkdräktsvädring
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar