Sandrine Collette.
När Liam kommer hem efter en veckas jakt i de skogiga bergen, förstår han att något har hänt. Hans femåriga pojke Aru kommer inte springande och möter honom, och på marken ser han spår efter björn. Bakom huset, under sin älskades livlösa kropp, hittar han sin son vid liv. Hela hans tillvaro rasar men han inser en sak: den här vildmarken är inte skapt för ett barn, ett barn han dessutom knappt känner. Han bestämmer sig för att anförtro sin son till släktingar och tar med sig Aru på en lång resa till häst.
Saker och ting blir dock sällan som man tänkt sig. Så småningom, i takt med trampet från hovarna, väcker Arus intensiva blå blick något i Liam han inte visste att han bar på. Med Vi var vargar utforskar Sandrine Collette människans plats i en praktfull men hänsynslös natur, och vad som trots livets motgångar kan leda en man till att upptäcka sin inre mänsklighet.
Sandrine Collette har gjort sig känd i Frankrike för sina spänningsromaner.
Vi var vargar är hennes fösta skönlitterära verk och har belönats med Prix Jean Giono 2022 och Prix Renaudot des Lycéens 2022.
Sandrine Collette.
Editions J.
Kärlek. Värme. Fantastiska vyer. Vi sitter i hans huvud, förstår, kan följa hans resonemang och känslor. Vi ser barnet, hans rädslor, väntan och kärlekslängtan. Vilka val har de, den vuxne och barnet?
Livet är fyllt av kärlek. Ibland har vi svårt att upptäcka den.
Berättelsen lär oss om människor, utsatthet, vildmark och kärlek. Kärleken mellan mannen och kvinnan. Och barnet, mitt emellan.
Den berättar om barnets tystnad, i väntan på kärleken. Kommer den? Finns den?
Vad kan ett barn förlåta? Vilka spår sätter föräldrarna i barnet? Hur länge sitter spåren kvar i barnets kropp? Hur präglas barnet av sin uppväxt? Glömmer barnet de värsta händelserna om ingen pratar om dem?
Låt oss tala om en förälders förbjudna tankar. Var går gränsen för vad man får tänka? Och göra.
Låt oss tala om hur en känsla kan förändras, när något annat dyker upp.
Vem räddar vem?
Vems barn betyder något? Vad händer med egna barn, andras och andra barn? Vem ser?
Och vi kan tala om barnens lojalitet, förstås. Kanske också om deras överlevnadskapacitet. Och hur utlämnade de är till den vuxne i rummet? Har en sexåring något val, mer än att vänta och se vad som händer?
Jag känner bergen, ensligheten och miljön. Jag ser platsen. Jag känner mannens känslor, tankar och utveckling. Jag hör honom, lyssnar till hans tankar när han tänker på din far, sin uppväxt. Måste man gå i samma spår, eller kan man bryta egen mark när man själv blir förälder. Jag ser hans utveckling, tänker kring förutsättningar, människor och plats.
Vi var vargar bor i mitt huvud, säger kvinnan i rummet. Ja, tänker jag, om den finns mycket att reflektera kring. Miljöer, människor, situationer och liv.
Vi var vargar är en fin bok, långt ifrån feelgood, men ändå njutbar och engagerande läsning. Den ger tankespår, miljöer, händelser och fördjupning som fångar läsaren.
- "Den här kunde jag inte lägga bort."
- "Jag kunde inte sluta läsa, ville veta hur det skulle gå."
- "Vilka fantastiska bilder jag fick av miljöbeskrivningarna."
- "Den här var riktigt, riktigt bra."
Den gav oss engagerande samtal och många positiva ord om berättelsen. Om Vi var vargar kan vi tala mycket, både idag och framåt. Boken är placerad i bokhandlerskans favorithylla, där flera av våra braiga bokcirkelböcker finns representerade. Ja, också förlag, klassiker och annat att uppmärksamma. Välkommen.
Tack till förlaget Editions J för ännu en finfin utgivning.
Tack till bokcirkeln som valt den till sin läsning och samtal.
- Mer om bok och förlag här.
#vivarvargar #editionsj #sandrinecollette
#Kulturtorget #platsendärsamtalförs #roslagensbokhandel
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar