fredag 29 mars 2024

Ord spelar roll.


 Ord spelar roll


Hon är rekorderlig, säger en deltagare om en karaktär. Nej, jag ser henne som präktig, säger en annan. Vi lyfter frågan och tänker kring betydelsen av orden. Hur blir bilden av en karaktär när vi har olika tankar och bilder av betydelsen av de enskilda orden? Vad ser jag inom mig? 


Vi samtalar ofta om betydelsen i en grupp och vi återkommer till den i enskilda samtal därefter. Det händer ofta - ja, alla dessa härliga mellansamtal om olika ämnen som möter mig på den här platsen. Ett samtal slutar aldrig för att ett möte slutar, det fortsätter inom oss, vi delar och talar vidare om det sen, flera gånger därefter. Kanske är det en del i folkbildningen, att fortsätta tanken, undra och bearbeta. 


Vi klurar och funderar, lyfter tanken och beskriver bilden. Är det 50-talets Selma eller en parant kvinna från senare? Är hon stursk, kaxig eller bara bestämd? Hur är man egentligen när man är rekorderlig? Pålitbar, säger någon.


Några meter bort står en ung kvinna. Hon står tillräckligt långt bort för att inte höra vad vi talar om, tror jag. Jag tittar på henne, tar några steg närmare, frågar: vad betyder rekorderlig för dig. Hon svarar: det är en dryck, och fyllde på något om känslan av gammal fylla. Vi skrattar gott. Ja, visst är Rekorderlig en dryck och ett varumärke också. Här blev betydelsen alltså en helt annan, kanske för att vi två var i en helt annan ålder än den tredje, kanske för att vi började i boken och inte på Systembolaget.  


Ord spelar roll. Vår ålder, vår bakgrund och vår kunskap spelar roll för hur vi tolkar betydelser. Det för oss i olika riktning, lyfter eller förändrar våra bilder och tolkar situationen på ett annat sätt. Inte fel, bara olika. Det krävs att vi lyssnar noga för att förstå vad den andre parten säger, eller hur? 


Vi ska ganska snart samtala om boken Så fint att kunskap finns av Bodil Jönsson. Vill du vara med i samtalet? Kunskap, erfarenheter och tankar - från dig, mig och hennes texter - spelar roll för samtalet. Låt oss se hur det spelar roll. Hör av dig till bokhandeln om du vill delta i våra samtal. Olika, lika och tillsammans. Välkommen!

#saol #platsendärsamtalförs #mellansamtal #kulturtorget #attlyssna #folkbildning #ordspelarroll #rekorderlig #adjektiv #egenskaper #knivenielden

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...