måndag 4 mars 2024

Att sörja. Tobias Skog Tietz.


Att sörja. 
Tobias Skog Tietz.


Vissa skyndar mot det nya för att komma ur sin sorg, mot det som väntas komma efter. Andra vänder om, söker desperat efter att hitta tillbaka till allt som var. Som att saker skulle kunna återställas.

En nioårig pojke dör plötsligt och två familjers liv påverkas i grunden.

 Den ena familjen är Marias, mamman till den döda pojken. Sorgen kväver dem och när de till slut åter börjar finna luft är de på väg åt helt olika håll.

Den andra familjen är Joel och hans pappa. Mamman är död sedan länge. Joel minns henne inte men hans pappa gör allt för att hålla henne kvar i deras liv.

Joels och Marias vägar möts och till en början är de (kanske) bra för varandra. Men Marias sorg är för självisk, för hänsynslös och Joels hemlighet för tung att bära, hemligheten om sin egen roll i den andre pojkens död. Självklart brister det.

Detta är en berättelse om vad förtvivlad sorg kan göra med människor. 

Och mot människor.



Tobias Skog Tietz är född 1971 och boende i västra Stockholm. Att sörja är hans andra roman. Tobias Skog Tietz har också deltagit i a
ntologin Att förlora en far - sönernas berättelser, en viktig bok om känslor, händelser och reaktioner kring far/son-relationer som gavs ut av Ordberoende förlag med Malin Tyberg som initiativtagare och redaktör.  

Sorg är ämnen för livet, sån't vi drabbas av från tid till annan. Vi alla reagerar olika, tänker olika och visar olika utåt och inåt. Ja, vi påverkas olika beroende av vilka vi är, vilja gener vi tilldelats och vilka tillfälligheter vi mött genom livet. 

I bokcirklarna läser vi romaner som skaver. Med det menar vi ämnen som inte är lätta och strömlinjeformade, hellre sådana som kräver en stunds extra tanke. Det behöver inte vara - är inte - vårt egna inre känsloliv som diskuteras när vi talar om en bok, utan hur författaren beskrivit ämnet. Tanken är att samtala om innehållet i boken, hur har författaren beskrivit sakfrågorna, karaktärerna och deras egenskaper och känsloliv. Att sörja läggs till bokvalsbordet för bokcirklarna. Jag hoppas att den väljs, den verkar innehålla spännande sakfrågor. 

Vår önskan i bokcirklarna är att tala mer om karaktärerna och händelserna i boken än deltagarnas egna känslor och reaktioner. Kanske kan vi tala som om författaren satt i rummet? Skulle det bli mer objektivitet i samtalet då? Om du behöver tala om att du blev arg eller less, förklara varför. Om du behöver tala om att du kunde skriva bättre än författaren, förklara varför eller hur. Gör det som om författaren satt i rummet (och kom ihåg att vi gärna undviker de privata berättelserna när vi talar om en bok). 

Vi har lediga platser i en torsdagsgrupp. Vill du vara med?

A.. 




#Attsörja #TobiasSkogTietz #sjösalaförlag 
#bokvalsbordet #bokcirkeln #sorg #magiskasamtal #samtalberikar  #livsglädje 
#roslagensbokhandel #kulturtorget #platsendärsamtalförs  #ordberoendeförlag #malintyberg 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...