torsdag 21 mars 2024

Gåvor. Ursula K. Le Guin.

Gåvor. Ursula K. Le Guin.


Gåvor
är den första delen i Ursula K. Le Guins hyllade trilogi "Krönikor från Västra kusten".

Huvudpersonen Orrec lever tillsammans med sin far i en avlägsen bergstrakt där alla tillhör olika klaner som som ständigt bekämpar varandra. Varje klan har sin "gåva", en magisk kraft som tjänar till att upprätthålla en bräcklig fred. Orrec väntar på att hans gåva ska visa sig, men när den väl gör det kan han inte behärska den. Hans gåva är den farligaste av dem alla och Orrec måste bära en bindel för ögonen tills han lär sig kontrollera gåvan.

Trilogin är en fantasyserie som både riktar sig till unga vuxna och vuxna.

Ursula K. Le Guins författarskap präglades genomgående av feminism och normbrytande. Hennes produktiva författarskap har sedan 1960-talet rört sig över en rad genrer: poesi, fantasy, skönlitteratur, barnböcker – och science fiction, ett mansdominerat område där Le Guin inte bara tagit sig fram, utan även framhållits som en av de största.

The New York Times har lyft fram henne som en författare som berikade science fiction-genren, både med litterärt djup och med en feministisk känslighet. Margaret Atwood har kallat Le Guin för "en av nittonhundratalets litterära giganter."

Boken, nyutgiven, placeras i hyllan för fantasy.


#ursulakleguin #gåvor #platsendärsamtalförs #roslagensbokhandel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...