fredag 29 mars 2024

Vi är fem och vi är fyra. Anna Furness. Reka Jambrich.

Hej, Anna Furness!


Jag vill tacka dig, för att du har skrivit den fina boken Vi är fem och vi är fyra. Jag vill också tacka Reka Jambrich för de fina illustrationerna och Lava förlag för att de har hjälpt dig att ge ut boken. Tack.


Sorg och död är svårt, särskilt när barn dör. Det är svåra känslor och tankar, svårt att prata om, men också väldigt viktigt. Jag är tacksam för att du har tänkt, skrivit och gjort. Jag tänker att det har varit en viktig och svår process för dig och din familj, och att det nu också kan bli något viktigt på ett annat sätt för oss andra. Den djupaste sorgen ligger också hos oss. Varför skulle man inte få prata om att man både är glad och ledsen, hela livet är ju massa olika saker och händelser. Vi måste hitta vägar till det samtalet. Ja, visst behöver vi se alltet, hur kan vi annars leva bra? Tack, för att du har gjort den här boken.


Jag läser boken flera gånger, hör Tom som berättar om sina känslor och familjen. Moa är död, men Ellinor, mamma och pappa lever. De är både fem och fyra. Moa är ju där, trots att hon inte är där. 


En död syster ger minnen och andra tankar. Det ger inte bara tårar, för hon minns som en riktig person som kunde klättra i träd, vara stor, liten och med i familjen. En person med hjärta och liv. Jag tycker att boken är fantastisk. Viktig. Den ger andra möjligheten att berätta, prata, fråga och se, både om det gäller en egen familjemedlem, men också om någon annans. Tänk om en kompis syrra dör? Eller en kusins? Hur ska man prata då? Kan man skratta fast man gråter eller är ledsen? Ja, vi är många känslor tillsammans.


Hur viktigt är det att andra fattar vad var och ens sorg är, att den är viktig och hur den ser ut? Ja, superviktigt. Och för att andra ska fatta måste vi, du, jag och alla, få prata om vad som har hänt. Det här är ett sätt, och ja, ett väldigt bra sätt. 


Tack, Anna. Hälsa också Reka Jambrich och tacka för de fina illustrationerna som är fint avvägda, har en bra färgton och både förstärker och bekräftar din text. Texten och illustrationerna gör sig fint tillsammans.


Tack.


Anette Grinde

Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje
#Viärfemochviärfyra #annafurness #lavaförlag #rekajambrich

#kulturtorget #platsendärsamtalförs #roslagensbokhandel #efterlevandestöd #psykiskhälsa #psykiskohälsa #låtosstalaomdöden 

#sensusstudieförbund #anhörigstöd #dödochförtvivlan #barnböcker 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...