torsdag 7 mars 2024

Banned books. Förbjudna böcker.

 Banned books.

Förbjudna böcker.



Vi talade om Nostradamus och förbjudna böcker under 1500-talet. Vi talade om att tiden upprepar sig, att makten förbjuder text för att det utmanar människor att tänka själva. Då, sen och nu. Vi talar om vikten av folkbildning som en grundpelare för demokratin. Vi talar om barnböcker som förbjudits för att de berättar om homosexuella relationer och liv och död. Vi talar om USA och Ryssland och deras rädsla för människors kärlek och frihet i relationerna, och därmed också om deras förbud av böcker som berättar om människors samkönade kärlek och relationer. 


Ja, förbuden finns också i andra länder och för andra ämnen. Det handlar om stater och människor som vill hindra andra, fostra in i leden att inte känna och ifrågasätta, bara lyda.


Vi talar om bibliotek som samlar de förbjudna böckerna, säkerställer att de finns kvar och kan lånas och läsas. 


Jag tänker att jag ska arbeta fram en hylla i bokhandeln med förbjudna böcker, banned books. Och tala vidare om förekomsten. Svenska PEN - som vårdar författare och text - har en lista, och det finns säkert fler att upptäcka. Det är ett viktigt demokratiarbete att se vilka böcker som berörs och varför. Det är böcker att uppmärksamma och läsa.


Jag tackar för samtalet om demokratifrågor som fortsätter över tid och i olika sammanhang. Idag ska jag tala med en viktig grupp om detta. Det ser jag fram emot. Pepp för viktigt demokratiarbete. 


A..




Norrtälje 20240307. 

#svenskapen #bannedbooks #förbjudnaböcker #demokratiskasamtal #vimåstepratademokrati #demokrati #platsendärsamtalförs #kulturtorget #roslagensbokhandel #brödernalejonhjärta #astridlindgren  #nostradamus #yttrandefrihet #DawitIsaakbiblioteket 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...