tisdag 19 mars 2024

Kniven i elden. Ingeborg Arvola

Kniven i elden. 
Ingeborg Arvola. 


Vintern 1859 spänner Brita Caisa Seipajærvi på sig skidorna och stakar sig hela den långa vägen från Finland till Norge tillsammans med sina två söner. Kvar i hembygden lämnar hon sitt skamfilade rykte, vid resans slut hägrar en annan framtid. Brita Caisa har tvingats stå i kyrkotukt som straff för sitt förhållande med en gift man. Hon har förmågan att hela djur och människor. Hennes mål är fiskebyarna längs ishavskusten, där det sägs att havet kokar av torsk.

Kniven i elden är första delen i en planerad trilogi som berättar om människorna som levde i nordnorska Finnmark.
 Författare är Ingeborg Arvola och översättare - från norska - är Marianne Mattsson. 

Kniven i elden är vinnare av Bragepriset 2022 och nominerad till Nordiska rådets litteraturpris 2023.


Det här är en historisk roman om livet i fattigdom och stret för den som lämnat hembyn för färd till en plats som rymmer drömmar. Den berättar om människor som förälskar sig, om barn som sätts till liv och dör, om hur man måste för att få maten på bordet och kläder på kroppen. Den berättar om en stark och arbetsam kvinna, som tar hand om sig och sina barn, trots att omständigheterna inte ger henne de lättaste förutsättningarna. Vi är den vi är och det vi möter är det vi behöver förhålla oss till. Hon är bygd av styrka, kunskap och kärlek. Hon är en fantastisk kvinna. 

Det är en vacker roman, med starka karaktärer. Det är människor och folk, fattigdom, utnyttjande, rikedom och maktfolk som förstör för andra. Kyrkan och domsfolket är kanske de värsta. Det gör ont i själen när man tänker på hur många som drabbas av människors ohederlighet och makt genom livet, då och nu. 

Jag tackar Ingeborg Arvola för en fin historisk roman. Om dessa människor vill vi gärna läsa mer, så när nästa del i trilogin anländer står vi redo för att läsa. 



#kvinnohistoria #Nordnorge #1800-tal #Bragepriset #kväner #Finland #Kvänland #kärlek #Kvenland #Finnmark #Ishavet #fiske #historia #knivenielden #ingeborgarvola #albertbonniersförlag #kulturtorget #platsendärsamtalförs 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...