måndag 15 januari 2024

Vid varje möte ser vi fram emot ett fantastiskt samtal om vår bokcirkelbok.

Vid varje möte 

ser vi fram emot ett fantastiskt samtal 

om vår bokcirkelbok. 


Jag vill påminna om att det är bokens innehåll vi talar om. Vi undviker gärna att tala om oss själva, att vi inte förmår läsa, läser på tvären eller att författaren eller boken är dålig. (Det är ok att tycka så, förstås, men det är inte det som är tänkt som riktningen för samtalet.) Det är snarare lärdom av varandras läsning och kunskap, ja, insikt om innehåll vi strävar efter. Vad förstår vi? Hur anstränger vi oss för det? Låt oss undvika att vara negativa, ironiska, skratta eller fnysa åt författaren eller texten.  (Det är ok att känna så, ja, men låt orden ändå vara konstruktiva framåt, lärdomsfokuserade.) Låt oss utvecklas tillsammans. 

Om du måste gå innan tiden för mötet är slut, smit bara iväg. Tack, för att du inte gör en sak av det. Det påverkar samtalet stort om du påtalar igen och igen, eller om du (indirekt eller direkt) kräver att gruppen ska välja innan vi är klara med samtalet. Den som är kvar hela mötet i mål påverkar valet -  den som går mitt i eller inte är där - gör det inte. Tack, för att du visar varsamhet mot samtal och grupp. 

Syftet med samtalet är att lära sig mer om sig själv, eller kanske mest om sin läsning, försöka sätta sig in i författarens tanke och karaktärernas roller. Ja, kanske också att höja vår läs- och samtalsförmåga, att se andra, oss själva och vår läsning. Det gör vi gärna t ex genom att lyssna på varandra, höra hur andra tänker och ställer det i relation till oss själva. Vi - som finns i rummet - är inte 100%-iga litteraturproffs (kanske inte ens 10%-iga) men vi vill och försöker gärna. Syftet är att utforska innehållet i boken, lära oss mer. 

Tack, för att du kommer i tid. Tack, för att du stänger av telefonen. Tack, för att du bidrar i samtalet. Tack, för att du lyssnar. 

Vi är alla som vi är, kanske ser och hör vi inte riktigt själva hur vi påverkar andra eller en hel grupp. Var och en påverkar, stort eller mindre. Var och en gör också skillnad. Låt oss göra det i positiv riktning. 

Du är värdefull i vår grupp. 

A..



Vänligen notera! 

Vi har inte högläsning av andras texter här. Vi samtalar om texter, hur de uppfattas, men vi högläser inte. Vi gör heller inga inbjudningar till sådana aktiviteter. Vi ger aldrig utrymme för högläsning av andras texter, vare sig i föreningens eller i bokhandelns regi - vare sig i bokhandeln eller på annan plats. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...