onsdag 24 januari 2024

23/1-24. Tack, tack! - för samtal om Att visa andras konst!

Magic! 

Jag tänker på samtal som magi. Som om det finns något som får det att växa inom oss, lär oss mer. För att  - eller när - vi lyssnar på andra, varandra och upptäcker nya saker. Magi händer när människor talar med varandra, följer en fråga, ser andra omkring sig, delar med sig av tiden, kunskapen och det gemensamma samtalsutrymmet. Lyssnar. Det skapar lyckobubbel i mitt hjärta. 

Det gemensamma, kunskapen, vänligheten och människornas egna erfarenheter finns i rummet och delas mellan varandra. Nästan alla kommer till tals. De talar om konst, musik, teknik, bra/dåligt, språk, nyanser och historia. De talade om sin konst, helt olika någon annans. De talade om att tycka om eller inte, utvecklas eller inte, hur och varför. De talade om vad nyckeln var, hur de hittat dit. 

En utövare gör på sitt sätt och en betraktare på sitt. En annan ser på saken på ett helt annat sätt. Den offentliga konsten kan te sig på olika sätt, liksom sättet den når oss. 

Vi talar om språk. Vi talar om att lära sig, bilda sig. Det gäller både utövaren och betraktaren. Vi behöver lära oss språket, hålla det levande, hitta nyanserna och utvecklas. Det gör vi t ex genom att ständigt öva, låta det utmana oss och fundera kring vad det betyder. Samma lika gäller för musiken, litteraturen, dansen och teatern. Ja, operan också, förstås. Det är språk att lära sig. Ju mer vi lär oss, desto mer bildade blir vi - det ger stora mervärden i livet. Kulturen, med allt den bär med sig, är oerhört viktig. 

Tack, för samtal om Att visa andras konst. Tack, Agneta Bergqvist för kvalificerad inledning och kunskap, för glädje. Tack, ni som kom och deltog, för inlägg, intresse och aktivitet. Tack, för att ni gör skillnad för oss alla.

Kanske ska vi också tänka på samtalet som ett språk? Som något att lära sig, utvecklas i, ta del av och njuta av. Det kan nästan vara som en konstart, eller hur? 

Tack!

Anette Grinde


#Sensusstudieförbund #attvisaandraskonst #carlssonbokförlag #agnetabergqvist #roslagensbokhandel #kulturtorget #samtalgörskillnad #konst är ett #språk #bildning #folkbildning 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...